Jeugd, Toernooien, Uitgelicht

Baarnse jeugd deed goede zaken tijdens laatste Grandprix toernooi in Bunschoten!

Baarnse jeugd deed goede zaken tijdens laatste Grandprix toernooi in Bunschoten!

Zaterdag 28 mei ging er een Baarnse jeugddelegatie naar Bunschoten toe. De groep was gevarieerd van nieuwkomers, tot meer ervaren. Sommigen behaalden punt na punt met prijzen tot gevolg, terwijl sommigen het maar niet lukt om van de vreselijke 0 af te komen. Het deed de pret niet ten onder gaan. Door de aanwezigheid van veel support van de ouders, begeleiders, langere tijd zon en veel gezelligheid aan de bar was het een hele mooie dag!

Martijn Kruiswijk geeft de jeugd instructies in het eindspel
Martijn Kruiswijk geeft de jeugd instructies

Prijswinnaars:
Mitia Shadrin, 1e prijs groep 3
Rogier Burger, 3e prijs groep 2
Oscar Burger, 3e prijs groep 8
Ravi Priester, 2e prijs groep 11

Een geweldige prestatie van Ravi Priester, die nog maar net lid is van de vereniging. Les krijgt in stap 2, maar daar toch wel al laat zien dat hij een enkeling de baas is. Dat belooft nog eens wat!
Mitia Shadrin was na een iets mindere start alsnog in de race voor de serieprijs, beste vier resultaten, van de Grandprix toernooien. Als hij vandaag een goed resultaat zou neerzetten en zijn concurrent iets minder, dan zou Mitia alsnog een mooie prijs winnen. Het werd echter verrassend dat Mitia zijn laatste partijen wist te winnen en de groep alsnog won. Helaas voor Mitia behaalde zijn concurrent wel voldoende punten om alsnog de serieprijs te winnen.

Ashley Krishnasing in overleg met Mitia Shadrin voor zijn laatste ronde begint
Ashley Krishnasing in overleg met Mitia Shadrin voor zijn laatste ronde begint

Rogier Burger speelde een zeer degelijk toernooi. Liet weinig punten liggen en sloot af met een knappe remise tegen een van zijn concurrenten, Jeff Poon, die er ook met de 1e prijs vandoor ging.
Oscar Burger zat in een zware groep. Hij kwam langzaam op gang, maar eenmaal de smaak van punten geproefd werden het er steeds meer. Een knappe afsluiting met ¾ uit zijn laatste partijen had als logisch gevolg dat er toch een prijs in zat.

Rogier Burger speelde een solide toernooi.
Rogier Burger speelde een solide toernooi.

En wat te denken van Ravi Priester? Het was zijn debuut, maar er leek niets van te merken. Ravi schoof de een na de ander van het bord. Diagonalen, combinaties op de vijandelijke stukken en koning, zijn dame kreeg het allemaal voor elkaar! Zijn 5,5 punten leverde hem een fraaie tweede plaats op!

Ravi Priester speelde zijn stellingen vakkundig uit.
Ravi Priester speelde zijn stellingen vakkundig uit.

Tabe Bijleveld eindigde weliswaar onderaan in de 10e groep, maar er had zeker meer in gezeten. Het verschil tussen de nummers 4 en laatste waren minimaal. Met een beetje meer voorbereiding en ervaring komen de volgende halfjes die nodig zijn voor een prijs vast en zeker binnen.

Tabe Bijleveld in actie, naast het raam.
Tabe Bijleveld in actie, naast het raam.

Emelie Mink had een erg zwaar toernooi. Ze wilde graag weten hoe ze die nare Herders mat toch kon voorkomen. Het gebeurde regelmatig dat de tegenstanders een batterij op haar koning richtte en dat dat overzien werd, met mat als gevolg. De partijen waren om die reden soms binnen 5 minuten klaar. Tegen een veel sterkere tegenstander (eindigde gedeeld 1e) kwam Emelie een dame voor te staan. Ze wist er helaas geen raad mee. Dat kan de volgende keer alleen maar beter!

Nienke Mink had nog niet zoveel ervaring als haar oudere zus, maar de fanatieke kracht zat zeker wel in haar spel. Toen ze in een eindspel tegen Anne van Heelsum een Dame voor kwam te staan in een eindspel met alleen koningen op het bord, gebeurde eigenlijk een beetje hetzelfde als wat bij Emelie gebeurde. De dame krijgt de aandacht en wordt veelvuldig gebruikt. Er werd echter vergeten dat de koning ook nog op het bord staat. En zonder hulp van de koning, lukt het mat zetten helaas niet.
Toen de vlag van Nienke viel kwam er puntendeling. Door de volgende keer vaker te oefenen met mat zetten, zullen er zeker ook meer punten uit haar partijen volgen.

Hessel Mink had het gevoel dat zijn groep te sterk was. Hoewel de ratings dicht bij elkaar in de buurt lagen en Hessel alsnog twee overwinningen behaalde, was het wel duidelijk dat de overigen in de groep een maatje te groot waren. Het tempo van het spel lag hoog en dat was niet in Hessels voordeel. Door hierin mee te gaan en overbluft te worden door tactiek, waren de partijen soms erg snel klaar. Door een beetje meer te oefenen met het verbruik van de tijd en wat tactische slagvaardigheid zal Hessel de volgende keer in een Grandprix zeker vooruitgang kunnen boeken.

Het was wel extra fraai dat in de laatste ronde tevens de meeste punten werden behaald. Dit laat wel zien dat de spelers zich niet bij de pakken lieten neerzitten!

Eindstand:

Naam    Mitia   Rogier   Oscar   Tabe   Hessel   Emelie   Nienke   Ravi

R1 0 0 0 0,5 0 0 0,5 1
R2 0,5 1 B 1 1 0 0 0 0
R3 1 1 0 0 1 0 0 0,5
R4 0,5 1 1 0 0 0 0 1
R5 1 B 0 0 0 0 0 0,5 1
R6 1 1 1 0 0 0 0 1
R7 1 0,5 1 1 1 0 0 1

Totaal 4,5 3,5 4 2,5 2 0 1 5,5

Alle prijswinnaars gefeleciteerd! Vlnr: Mitia, Rogier, Ravi, Oscar, Hessel, Nienke en Emelie.
Alle prijswinnaars gefeleciteerd! Vlnr: Mitia, Rogier, Ravi, Oscar, Hessel, Nienke en Emelie.

Voor een overzicht van alle (individuele) scores zie ook: http://www.sgs-schaakbond.nl/?p=2845