Extern, Volwassenen

Baarns viertal hard onderuit in Laren

Omdat het 2e achttal van Laren ook moest spelen die avond wilde men op het laatste moment de wedstrijd nog verzetten naar een later tijdstip. Dit lukte ons niet meer en reglementair is het ook niet toegestaan zo kort ervoor.

Laren werd toen gedwongen andere spelers op te stellen, nou dat hebben we afgelopen vrijdag geweten.

Alle 4 waren ze eerste achttal spelers met een gemiddelde rating ver boven de 1700. Een kansloze missie voor het viertal van Baarn, zo leek het. Omdat Rob Boss verhinderd was hadden we Jos Wolterse gevraagd mee te doen en was Rien vervangend captain.

Geertién de Vries zou plaatsnemen aan het 1e bord en Rien op 2 (tactische opstelling).

Geertién gaf echter aan dat hij liever met zwart speelde, dus offerde Rien zich op om achter het 1e bord plaats te nemen. Willem-Jan de Wit heeft een rating van 1773, maar kom op, Rien kennende ging hij vol in de aanval met 1.d4 d5 2. Lf4…..

De lopers werden geruild en Rien kreeg een ver doorgeschoven en gedekte pion op c3

De b pion raakte hij echter kwijt om een scherpe aanval over de dame vleugel van zwart te keren, hij rocheerde toch nog kort op zet 17 en omdat er zetherhaling dreigde voor zwart op de 21e zet bood De Wit remise aan. Dit werd door Rien dankbaar aanvaard. Een goed begin leek ons dat.

Ton Koekkoek raakte al vrij vroeg een stuk kwijt. Van der Wal probeerde daarna alle stukken te ruilen voor een gunstig eindspel. Maar Ton had nog een verassing in de koker met aftrekschaak. Zijn tegenstander dacht heel lang na en vond uiteindelijk de juiste voortzetting. Als je dan in het eindspel een volle toren achter staat is het eigenlijk hopeloos. Opgeven was de enige optie.

Geertién en Jos stonden toen redelijk save na goed positiespel in de opening. Vooral Jos speelde op bord 3 een degelijke pot zoals we dat van hem gewend zijn, won een pion die hij later weer inleverde. Hij had echter een goed plan om door te drukken en aan de overkant te komen. Het duurde jammer genoeg heel lang voordat Jos de beslissende aanval op kon zetten, toen kwam hij jammer genoeg in tijdnood en koos de verkeerde voortzetting. Weg winst en het zag er zo mooi uit. 2½-½ voor Laren, einde oefening.

Geertién kwam met wit langzaam maar zeker heel goed te staan. Het zag er veelbelovend uit, goed doordachte zetten met meerdere aanvalsmogelijkheden. Piet-Hein Koning moest alle zeilen bijzetten om de aanvalsgolven te keren. Onze man offerde een toren waarin een mat in 1 leek te zitten. Door de toren te slaan verwierf de Koning nog 1 vluchtveld en daar had Geertién niet op gerekend. Een toren achter in het middenspel is dan teveel van het goede (slechte?). Hij stribbelde nog heel lang tegen, de tijdnoodfase doet je dan de das om. 3½-½ voor Laren. Rien redde de eer, als die te redden was.

Rien van Brummelen