2005

Baarns tweede schaakteam verliest opnieuw

Het vorig jaar gepromoveerde tweede achttal van de Baarnse Schaakvereniging heeft het moeilijk in de externe competitie. Thuis tegen Amersfoort 4 werd de derde duidelijke nederlaag op rij geleden. Goed nieuws is er ook: handhaving in de 2e klasse is zeer waarschijnlijk dankzij de goede prestaties in het begin van de competitie.

Het sterke team van Amersfoort 4 was favoriet omdat het per speler gemiddeld liefst 120 ratingpunten meer in te brengen had dan de gastheren. Baarn raakte gelijk achterop omdat invaller Daan Lensink aan bord 8 vrij snel verloor. Rob Boss aan bord 4 ondervond (al voor de tweede keer dit seizoen!) de toenemende kracht van het vrouwenschaak. Met wit spelend ging hij ten onder tegen de enige dame in de wedstrijd, mevrouw Jeanine de Cloet uit Amersfoort. Aan bord 2 zorgde Werner Raudenbusch met wit voor de eerste overwinning van Baarn. Zijn tegenstander speelde erg snel en aanvallend maar nam de nodige voorzichtigheid niet in acht. Wit kon plotseling een drijfjacht op de opgesloten zwarte dame ontketenen. Hij won hierbij twee stukken en spoedig de partij.

Met zwart aan bord 1 speelde Marco Meijer zeer actief. Hij offerde pion en kwaliteit om ruimtevoordeel te krijgen. De koning van de tegenstander stond onbeschermd en om mat te voorkomen moest de Amersfoortse speler materiaal teruggeven. Nadat er wat stukken geruild waren, bleef Meijer een loper voorstaan. Dat was ruim voldoende om het eindspel winnend af te sluiten.
Hierdoor werd de tussenstand 2 – 2 en die situatie aan de resterende borden bood hoop op een 4 – 4 eindstand. Ondanks de veel hogere rating van zijn tegenstander had Ton Koekkoek aan bord 7 met zwart een volkomen gelijkwaardig middenspel bereikt. Er volgde een eindspel waarin beide spelers nog een dame en vijf pionnen bezaten. Helaas miste Koekkoek toen de beste voortzetting. Hij liet zich dwingen tot dameruil en verloor het pionneneindspel door de mindere stelling van zijn koning.

Met zwart aan het vijfde bord beleefde Michiel van Schaik een moeilijke avond. Hij werd in het middenspel zwaar in de verdediging gedrukt. Ondanks taai verzet kon hij niet voorkomen dat zijn tegenstander materiaal veroverde en de partij won.
Aan bord 7 speelde Rien van Brummelen met wit tegen een jeugdig talent dat de opening zeer snel speelde, 17 zetten in 10 minuten. In een scherp middenspel kwam wit een pion achter. Toch wist hij af te wikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers dat zoals vaak in remise eindigde. Een prima prestatie van de Baarnaar tegen een veel sterkere tegenstander.

Met een tussenstand van 2,5 – 4,5 was de wedstrijd toen al in het voordeel van Amersfoort beslist. De uitslag aan bord 3, waar Peter van de Veer nog speelde, was dus niet meer van belang. Jammer, want van de Veer had er met zwart tegen een qua rating veel sterkere speler een mooie, scherpe partij gespeeld. In de tijdnood fase miste hij wellicht zelfs de winst. Toch kon hij uiteindelijk remise door eeuwig schaak afdwingen.
Ondanks de 3 – 5 nederlaag konden de Baarnaars met het vertoonde spel zeker tevreden zijn.

Uitslagen Baarn 2 – Amersfoort 4

1. M. Meijer			- H. Mebrathu	 	1-0
2. W. Raudenbusch		- C. Oskam	 	1-0
3. P. van de Veer		- U. Aydin		remise
4. R. Boss			- mevr. J.L. de Cloet	0-1
5  M. van Schaik		- R. Kuchler		0-1
6. M. van Brummelen  	- J.M. de Cloet	remise
7. A. Koekkoek	    	- A. Rosendal		0-1
8. D. Lensink			- M. Bos		0-1

—Werner Raudenbusch