Extern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Baarns snelschaakteam breekt geen potten bij teamkampioenschap SGS

Baarns snelschaakteam breekt geen potten bij teamkampioenschap SGS

Op zaterdag 11 november 2017 vond in Bunschoten het jaarlijkse snelschaakkampioenschap SGS voor clubteams plaats. Het Baarnse team, bestaande uit Ashley Krishnasing, Yehuda Pelter, Ed Duister, Henri Spijkerman, Rob Boss, Christian Krijnen en Jan Kessler kon geen potten breken en eindigde op de een na laatste plaats in groep 2.

Het blijft een bijzondere tak van sport, het snelschaken. In groep 2 bedroeg de bedenktijd 10 minuten per persoon per partij. In zo’n korte wedstrijd kan het goed gaan, zit het ineens mee, maar kan het opeens ook vreselijk fout gaan. En het leek wel alsof sommige spelers van Baarn onder een slecht gesternte figureerden, waardoor ze geen prettige schaakdag beleefden.

In de 6 reguliere zeskampen werd alleen nipt gewonnen van Paul Keres 3, waarbij aangemerkt moet worden dat die ploeg met een speler te weinig aantrad. We speelden gelijk tegen En Passant 2 en verloren de andere 4 ronden. Daardoor speelde Baarn de resterende drie finaleronden in de laagste poule, poule d. In de eerste finaleronde wonnen we (eindelijk) weer eens, van Leusden 1 dat uiteindelijk als laatste eindigde. De andere twee finaleronden gingen verloren.

De op een na laatste plaats is geen florissant resultaat. Opvallend is hierbij het verschil in score van onze spelers:

Topbordspeler Ashley Krishnasing deed wat er van hem verwacht mocht worden en speelde een goed en gedegen toernooi. Betere stellingen op techniek winnen, gelijke en soms mindere situaties prima keepen. Hij scoorde het beste met 6 uit 8.

Aan het tweede bord moest Yehuda Pelter er duidelijk in komen. Hij startte met 1 uit 4 om daarna alles gedecideerd te winnen, eindigend met 5 uit 8.

Bij Ed Duister ging aan bord 3 een hoop fout. Zijn openingsrepertoire bleek minder geschikt te zijn voor snelschaken. Ook gaf hij onnodig materiaal weg en dat werkt in deze discipline niet in je voordeel. 1 uit 8 is ver onder zijn normale doen.

Henri Spijkerman speelde aan bord 4 een lekker toernooi en wisselde positionele potten af met scherpe varianten. Hij eindigde met 4 uit 7.

Het wordt hoog tijd dat Rob Boss‘ gifbeker helemaal is leeggedronken. De laatste tijd speelt de tijdnoodduivel een immense rol in zijn schaakleven. Aan bord 5 veranderden zelfs stellingen met materiaal en tijd voor op een haast vanzelfsprekende wijze in een ru├»ne: 0 uit 8.

Bij Christian Krijnen ligt het anders. Hij heeft een gevarieerd openingsrepertoire waarmee hij menig tegenstander weet te verrassen. Maar in het middenspel werd hij in Bunschoten verschillende malen overweldigd door een aanval van zijn tegenstander, met noodlottige gevolgen: 1 uit 8.

De smaakmaker van dit toernooi voor Baarn was ongetwijfeld Jan Kessler aan bord 6. Hij blijkt een handige snelschaker die zijn hand er niet voor omdraait om verloren stellingen met gemene kleine combinaties alsnog in zijn voordeel te beslechten: 5,5 uit 8.

Al met al een leuk en goed georganiseerd toernooi. De lekkerbek blijft smullen in Bunschoten, maar vluggeren ging dit jaar verschillende spelers van Baarn minder af.

Eindstanden Groep 1

Finalepoule A

1. Paul Keres 1 12
2. En Passant 1 5
3. Soest 1 4
4. Paul Keres 2 3

Finalepoule B

5. Barneveld 1 11
6. Moira Domtoren 1 7
7. ZZC 1 4
8. Rivierenland 1 2

Eindstanden Groep 2

Finalepoule A

1. Amersfoort 1 4
2. HSG 2 4
3. Kijk Uit 1 3
4. Hoevelaken 1 1

Finalepoule B

5. Vegtlust 1 5
6. Oud Zuylen Utrecht 1 4
7. Lekstroom 1 2
8. Ons Genoegen 1 1

Finalepoule C

9. Hoogland-Magnus 1 6
10. HSG 1 3
11. DBC 1 2
12. MoiDoRoLo 1 1

Finalepoule D

13. Paul Keres 3 6
14. En Passant 2 4
15. Nijkerk 1 4
16. Baarn 1 2
17. Leusden 1 2

2 comments

  1. Mooier geschreven dan mijn snelschaakresultaten ­čÖé

  2. Prima verslag. Verdient een veel betere score dan de 16e plaats! Nuttige informatie alvast voor ons oliebollentoernooi:).

Comments are closed.