2008

Baarns schaakteam wint(er) weer

Het eerste team van de Baarnse Schaakvereniging lijkt de smaak van het winnen te pakken te krijgen. Nadat in december de eerste overwinning sinds meer dan een jaar werd geboekt, werd dit op vrijdag 9 januari direct gevolgd door een tweede overwinning, 5-3 tegen Laren.. Hiermee nestelt Baarn zich ineens in de subtop van de ranglijst.In de barre kou vertrokken acht schakers op vrijdag 9 januari richting Laren. Terwijl heel Nederland in ban was van schaatsen, erwtensoep en temperaturen tot -15 graden vreesden de Baarnaars dat hen een heet avondje te wachten zou staan in Laren. Dit leek het in eerste instantie ook te gaan worden. Peter van de Veer, spelend op bord acht voor Baarn, moest binnen anderhalf uur zijn meerdere erkennen in zijn Larense tegenstander. Van de Veer dacht in de opening ongestraft een pion te kunnen slaan. Dit pakte echter verkeerd uit. Met een schitterende slotcombinatie dwong de Larense speler na 15 zetten van de Veer tot opgeven.

Aan bord 3 was het Waldemar Moes die voor Baarn de eerste winst opstreek. Na een wat passieve opening van zijn tegenstander besloot Moes complicaties op te roepen en de stelling te openen. Beide partijen maakten fouten, maar die van Moes waren minder in aantal en minder erg van aard. Met een aardige breekzet kon hij uiteindelijk de stelling in zijn greep krijgen en zijn loperpaar de stelling laten domineren. Uit arren moede offerde zwart twee lichte stukken tegen een toren om zijn dame in het spel te betrekken. Wat resteerde was echter een technisch gewonnen stelling die Moes wel toevertrouwd was.

Ook Witkamp, Meijer en Overbeek wisten te winnen. Vermeldenswaardig was dat Overbeek tegen zijn gebruik in deze partij niet in tijdnood kwam. Op een gegeven had hij zelfs nog de meeste tijd van alle spelers. De extra tijd kwam hem goed van pas. Hij stond duidelijk beter, maar het afronden van deze stelling was in tijdnood niet eenvoudig geweest. In de partij van Meijer ging de strijd lange tijd redelijk gelijk op. In de tijdnoodfase sloeg Meijer echter genadeloos toe. Met een prachtig stikmat (mat zetten met het paard, terwijl de koning ingeklemd staat tussen zijn eigen stukken) besliste hij de partij in zijn voordeel.

Boss en Krishnasing behaalden een remise. Bij Krishnasing was sprake van een gelijkopgaande partij, die door herhaling van zetten in remise eindigde. Boss speelde een degelijke partij en wist zijn positionele voordeel om te zetten in een voorsprong van een pion. Dit minimale voordeel bleek echter onvoldoende voor de winst. Een remise was echter een uitstekend resultaat voor Boss, die zijn eerste twee wedstrijden van het seizoen verloren had.

Van Schaik moest helaas het onderspit delven. Zoals vaker dit seizoen speelde hij uitstekend, maar gaf hij de partij in de slotfase door tijdgebrek weg. De teleurstellende avond van Van Schaik leek even een extra vervelend vervolg te krijgen. Op terugweg moest namelijk noodgedwongen nog een ongeplande stop op de vluchtstrook van de snelweg worden ingelast. De auto van van Schaik was wellicht bevangen door de kou en gaf er midden op de snelweg de brui aan, waarna de andere auto’s van Overbeek en Witkamp ook op vluchtstrook stopten om te helpen. Na een korte tijd startte de auto toch weer, waarna het gezelschap de terugtocht naar Baarn kon hervatten.

Met deze 5-3 overwinning heeft Baarn een bijzondere serie neergezet in de competitie. In elke wedstrijd werd namelijk een half punt meer gehaald dan in de voorgaande wedstrijd. Het seizoen begon met thuisnederlaag van 4,5-3,5 tegen Bussum, waarna tegen Barneveld een 4-4 gelijkspel werd behaald en tegen Vegtlust met 4,5-3,5 werd gewonnen. We zullen moeten wachten tot 6 februari om te zien of deze serie kan worden voortgezet in de volgende wedstrijd.

Persoonlijke scores

1. E Hupkens.van der Elst (1879) – Jarno Witkamp (1835) 0-1

2. M. Grotendorst (1902) – Ashley Krishnasing (1947) ½ – ½

3. D. van de Kist (nb) – Waldemar Moes (1865) 0-1

4. D. Voortman (1771) – Marco Meijers (1927) 0-1

5. J. van de Wal (1617) – Jan Overbeek (1778) 0-1

6. W. de Wit (1815) – Michiel van Schaik (1657) 1-0

7. J. van Wijk (1508) – Rob Boss (1580) ½ – ½

8. R. van Keekum (1708) – Peter van de Veer (1641) 1-0
—Peter van de Veer