14 december 2012 was voor de Baarnse schaakvereniging de eerste ronde van de bekercompetitie van de SGS. De eerste loting hiervoor leek erg zwaar te vallen. Baarn nam het in een thuiswedstrijd op tegen De Giessen& Linge. Een fusie van clubs – voor Baarns begrip eerder bekend als de Regiohakkers, Gorinchem en De Giessen.
Een aantal seizoenen geleden had Baarn 1 het al opgenomen tegen de Regiohakkers en dit niet met een succesvol resultaat. Baarn was in de veronderstelling dat een deel van deze sterke spelers het wederom tegen ons op zou nemen. Pas toen we erachter kwamen dat De Giessen & Linge met twee teams deelneemt in de bekercompetitie, waarvan een in de KNSB competitie, kregen we de hoop dat we nog wel kans zouden maken.
Baarn zette zijn sterkste spelers in: Pascal Losekoot, Ashley Krishnasing, Waldemar Moes en Daan Lensink speelde vol overtuiging hun partijen. Het waren Waldemar Moes aan bord drie en Daan Lensink aan bord 4, die al snel een duidelijke richting gaven aan de uitkomst van de partij. Moes wist na een iets beter middenspel in te gaan het erg moeilijk te maken voor zijn tegenstander Milly Schakel. Na een blunder van Milly was een spoedige nederlaag haar noodlot: 1-0 voor Baarn.
Daan speelde ditmaal tegen zijn favoriete opening met wit tegen Tony Else. In een Franse stelling besloot Daan het met een ruimtevoordeel aan te pakken in de doorschuif-variant. Daan had eerder moeite met de wat scherpere varianten. Deze positionele aanpak met een pionoffer bleek snel richting remise te gaan. Het duurde alleen nog wat zetten voordat beiden heren elkaar ook daadwerkelijk de handen schudde: 1,5-0,5, maar het ging erom dat een van de eerste borden zou winnen!
Pascal Losekoot aan bord een, nam het op tegen de op papier duidelijk sterkste tegenstander, Marcel Wildschut (2132). Losekoot speelde met zwart een Siciliaan en kreeg een variant die hij al vaker op het bord gehad heeft. Nadat zijn tegenstander afweek probeerde Losekoot met een nieuw idee al spoedig het centrum op te blazen om zijn Loper op het lange diagonaal te activeren. Het nadeel was echter dat Wildschut hier een sterk veld op d5 voor terug kreeg. In het ontstane, gelijkwaardig, eindspel kreeg Losekoot lichtelijk initiatief en daar maakte zijn tegenstander plotseling een blunder. Losekoot won materiaal en kreeg ineens erg veel voordeel.
Ashley Krishnasing zag dat Baarn er wel goed voor stond, maar had zelf een partij die nog alle kanten op kon gaan. In een, tegenwoordig geliefd, London-system, kreeg Krishnasing tegen Eddy Korevaar een klein voordeeltje uit de opening. Krishnasing verbruikte echter veel tijd en Korevaar bleef erg goed verdedigen. Toen Korevaar zelf initiatief wilde nemen zette Krishnasing alle zeilen bij om de stelling minimaal tot remise te behouden en bleef ook erg secuur rekenen.
Korevaar kreeg het moeilijk toen Krishnasing snel met een gecreëerde vrije a-pion ging rennen en zich hier niet adequaat tegen verdedigde. Krishnasing kreeg zijn voordeel terug en behaalde nipt de tijdcontrole.
Toen Losekoot op het eerste bod won, door zijn materiële voordeel met paard en loper in combinatie met een verre vrijpion, was de situatie voor De Giessen & Linge hopeloos geworden. De stand was 2,5-0,5 in het voordeel voor Baarn. De tegenstander van Krishnasing kon niet meer opboksen tegen het voordeel van Krishnasing, die een pion won en een matnet om de vijandelijke koning aan het creëren was. Ook hier werd opgegeven en dit trok de stand naar 3,5-0,5 voor Baarn.
Baarn – De Giessen & Linge 3,5-0,5
Pascal Losekoot – Marcel Wildschut 1-0
Ashley Krishnasing – Eddy Korevaar 1-0
Waldemar Moes – Milly Schakel 1-0
Daan Lensink – Tony Else 0,5-0,5
Een erg mooie overwinning die een plaats in de volgende ronde oplevert. Hieronder volgen alle partijen!
Een lekker begin was dat! Ik heb nu, ter leering ende vermaeck, mijn partij voorzien van wat analysevarianten en opmerkingen.
Mooi 🙂
Heren,
Ik heb mijn partij er ook bij gezet!
Groet,
Vladja
Mooie analyse, niet alleen schaaktechnisch, maar ook taalkundig :-).
Mooie overwinning en analyse Vladja!