Extern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Baarns achttal wint in Bunschoten-Spakenburg

Baarns achttal wint in Bunschoten-Spakenburg

Verslag: Walter Schram Foto’s: Ton Koekkoek, Henri Spijkerman Annotatie: Henri Spijkerman

 

Afgelopen vrijdag toog het achttal van Baarn richting Bunschoten-Spakenburg om daar de eerste wedstrijd van het seizoen tegen En Passant 3 te spelen. Onder deze acht spelers bevonden zich 3 invallers maar dat was zeker geen verzwakking.

Snel klaar

Op bord 5 speelde Walter Schram met wit tegen Calvin de Graaf. Calvin speelde op een wat hoger bord dan te doen gebruikelijk en probeerde daarom de stelling zo gesloten mogelijk te houden. Schram had in eerste instantie de nodige moeite om door de verdediging heen te breken maar toen De Graaf zijn paarden op niet al te actieve en ook kwetsbare velden zette was de strijd snel beslist en eindigde de partij vrij vroeg op de avond.

Gemiste kans

Ed Duister speelde op bord 1 met wit tegen Dion de Graaf. De Graaf overzag op de 7e zet dat zijn paard geen vluchtvelden meer had maar helaas overzag Duister dat ook. Duister kwam echter wel steeds beter te staan en het leek een kwestie van tijd voordat Baarn het 2e punt kon scoren. Het liep helaas anders; Duister zag een lopervork op koning en dame over het hoofd en daarmee was de partij in 1 klap uit, helaas dus wel in het voordeel van En Passant.

Opnieuw op voorsprong

Henri Spijkerman speelde op bord 3 met wit tegen Jeroen Gootjes. Het Boedapest Gambiet kwam op het bord maar daar wist Spijkerman wel raad mee. Gootjes blijkbaar iets minder want hij begon wat onnauwkeurige zetten te doen en Spijkerman kreeg het initiatief. Op een zeker moment dacht Gootjes de dame van Spijkerman behoorlijk in te kunnen sluiten met zijn paard maar toen Spijkerman dat paard gewoon sloeg met zijn toren zag Gootjes in dat er een hoop materiaal voor zwart verloren zou gaan en gaf hij meteen op. 

Zo waren er drie partijen in 20 zetten of minder beëindigd en stond Baarn op een 1-2 voorsprong.

Oog van de naald

Thur Breukers speelde met zwart op bord 6 tegen Niels van der Coterlet, een speler met een behoorlijk lagere rating dan Breukers. Wit wist echter het initiatief te nemen en kwam dreigend op de koningsvleugel van zwart binnen. Breukers kon het gevaar alleen maar afwenden door een kwaliteit te geven. Iets wat Van der Coterlet dankbaar aannam maar dat had hij beter niet kunnen doen want daarmee was het initiatief van wit wel een beetje voorbij. Maar Van der Coterlet ging er nog eens goed voor zitten en kon opnieuw een betere stelling opbouwen. De partij leek verloren te gaan voor Baarn totdat de En Passant-speler met een verkeerde pion terugsloeg en Breukers een volle toren kon opstrijken. Wit probeerde het nog wel een tijdje maar toen kon Baarn het 3e winstpunt bijschrijven.

Openingsfouten

Ook Martijn Kruiswijk trof met zwart op het 8e bord in Jasmijn Koelewijn een tegenstander die op papier een stuk minder sterk was. Dit bleek al in de opening waar Kruiswijk met 2 pionnen voorsprong uit kwam. Feitelijk was de partij op dat moment al gespeeld maar Koelewijn verdedigde zich nog lange tijd kranig. Maar Kruiswijk verbeterde rustig zijn positie en op de 38e zet was het tijd voor Koelewijn om op te geven.

En zo was de stand inmiddels 1-4 en was er in elk geval 1 matchpunt binnen. Maar Baarn wilde natuurlijk zeker nog 1 halfje uit de overige 3 borden halen om de winst mee naar huis te kunnen nemen.

Geen remise

Dat halfje leek er op bord 7 al aan te komen. Hier speelde Ton Koekkoek met wit tegen Mart Woudenberg. De heren ruilden in vlot tempo bijna alle stukken af en er bleven voor ieder nog een loper en een handvol pionnen over. Remise, zo dachten de toeschouwers. Maar Woudenberg zag nog wel wat kansjes en Koekkoek, normaal gesproken sterk in het eindspel, vond niet steeds de juiste verdediging. Toen de loper van wit van het bord was en die van zwart daar nog fier opstond waren de overgebleven zwarte pionnen niet meer te stoppen en kwam de stand op 2-4. 

De winst!

Mario Lambrechts had op bord 4 de zwarte stukken tegen Thomas Reichardt, een speler met een slordige 400 ratingpunten meer. Lange tijd leek dit kwaliteitsverschil ook op het bord tot uitdrukking te komen want wit kwam erg lekker te staan en had een dreigend initiatief. Maar toen werd het kantelpunt bereikt, Lambrechts kon de torens afruilen en opeens kreeg zwart de overhand. Dergelijke stellingen zijn aan Lambrechts wel besteed en hij voerde de partij zeer vakkundig naar de winst. En daarmee was dus niet alleen de partijwinst maar ook de matchwinst voor Baarn binnen. 

Onmogelijke taak

Invaller Rob Boss was gezien zijn uitstekende resultaten in de interne competitie op het 2e bord geposteerd door de teamleider. Hij had deze avond alleen de pech op dat bord als tegenstander Laurents van Twillert aan te treffen. Deze speelt normaal gesproken op het 1e bord maar was deze dag net teruggekomen van het EK voor clubteams in Griekenland en wilde wel spelen, maar dan wel met wit. En zo zaten er twee tegenstanders met een ratingverschil van 700 punten tegenover elkaar. De spelers kwamen ongeveer gelijk uit de opening en Boss weerde zich dapper. Toen er echter binnen korte tijd twee zwarte pionnen van het bord verdwenen was er geen houden meer aan en moest Boss de strijd opgeven. Maar alle lof voor zijn spel tegen een zo sterke tegenstander!

En zo kon Baarn met een 5-3 overwinning huiswaarts keren. En niet alleen dat, op bordpunten neemt Baarn op dit moment zelfs de koppositie in Klasse 2A in.

 

1 comment

  1. Mooi verslag en fraaie analyses. Sorry voor de – deels – slapeloze nacht, Henri!

Comments are closed.