Extern, Volwassenen

Baarn wint met 4-0 van de Giessen en Linge

Dinsdagavond, 19 november, speelde Baarn haar eerste wedstrijd in de bekercompetitie. De afstand was behoorlijk, maar mede dankzij de goede timing van vertrek en afspraken, waren we op tijd aanwezig.

De match begon erg luidruchtig, waarop, na enig aandringen, besloten werd om het kippenhok te sussen. Het was Krishnasing op het eerste bord die, mede dankzij een verdedigingsfout van zijn tegenstander, kon profiteren van een sterke aanval en al snel het eerste punt incasseerde. Ook Lensink kreeg veel voordeel vanuit de opening, liet het voordeel bijna glippen door zetverwisseling, maar zijn tegenstander zag het ook allemaal niet en tuinde in een leuk opgezette valkuil van Lensink, met mat als gevolg.

Brantjes kreeg scherp spel op het bord in een versnelde Draak. Normaliter is dit uitkijken voor wit, omdat zwart, met een tempo meer, er snel bij kan zijn. De zwartspeler had kennelijk niet goed door hoe hij zijn voorsprong in tijd kon behouden en koos alsnog voor een traag plan, onnatuurlijke plaatsing van zijn stukken, offers die interessant waren, maar speculatief, terwijl Brantjes zijn materiële voorsprong bijeen aan het rapen was en naar een gewonnen eindspel kon afwikkelen.

De stand was inmiddels al 3-0 voor Baarn! Het leek bij Losekoot erg spannend te worden in een Toreneindspel en had nog wel een tijd kunnen duren. Het was echter wel Losekoot die vakkundig liet zien dat hij het eindspel beter beheerste en zijn tegenstander niet tegen het kruid opgewassen was. Een aantal partijen volgen.

Baarn De Giessen en Linge 4-0
A. Krishnasing H. Boot 1-0
P. Losekoot M. Schakel 1-0
Y. Brantjes E. Korevaar 1-0
D. Lensink J. Karelse 1-0

3 comments

  1. Mooi verslag AK, mèt alle partijen! Een euforische stemming na een leuk avondje uit in Giessenburg. Mijn teamgenoten wonnen overtuigend: snel en sterk. Dat ik won was een beetje een meevallertje, hoewel ik geen moment slechter stond. Maar ja, zo gaat het in dergelijke toreneindspelen: er zijn vele remisewegen maar ook genoeg kansen om fouten te maken.

    Het eindspel KT+f&h pion tegen KT is trouwens theoretisch remise (dat meende ik ook wel eens gelezen/gehoord te hebben). Voor hoe dat moet, heb ik nu achteraf even een eindspelhandboek erbij gepakt. Daar wordt aangeraden om Gligoric-Smyslov, 1947, na te spelen. Smyslov verdedigt dat eindspel perfect. Let vooral (schrijft het boek) op de rol van de zwarte koning. Na ja, het blijft toch een lastig gebeuren. Zie http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1125538

Comments are closed.