Extern, Uitgelicht

Baarn 1 verslaat BSG 3

Baarn 1 verslaat BSG 3

Afgelopen maandag mocht Baarn het in Bussum opnemen tegen BSG. Van te voren beloofde dit een spannende wedstrijd te worden tussen de nummer 4, BSG, en de nummer 5, Baarn. Weken vooraf had Kasper het team samengesteld en het strijdplan uiteengezet. Echter anderhalf uur voor aanvang meldde Marco dat hij geveld was door de griep, gelukkig werd dit snel opgelost door Henri die bereid was in te vallen. Helaas bleek dit niet het laatste slechte nieuws te zijn. Daan probeerde Bussum te bereiken met de trein vanuit Amsterdam, maar moest 20 minuten voor aanvang melden dat dit niet ging lukken doordat Weesp een niet te passeren station bleek die avond. Paniek sloeg in, maar ook deze crisis werd afgewend. Simon bleek in te kunnen vallen. Bedankt voor deze last-minute invalbeurten heren!

Dan nu naar het schaken zelf, want dat is waar we voor kwamen. Yme maakte zijn debuut op het eerste bord. Yme komt uit Bussum en heeft twee seizoenen intern gespeeld bij BSG. Hij kende zijn tegenstander en de opening die hij speelt daar nog van. Na een prettige stelling te hebben opgebouwd vanuit de opening dacht Yme een sterk plan te hebben, echter toen de rook opgetrokken was bleek de stelling ongeveer gelijk. Hierna ontstond er een spannende strijd, waarin Yme uiteindelijk het beste rekende en het punt mocht bijschrijven.
Henri mocht op het tweede bord Daans plaats innemen. Dit betekende voor Henri een zware opgave. De opening werd goed gespeeld door beide partijen. Toen Henri echter een foutje maakte kwam de Bussumse speler snel beter te staan en moest Henri materiaal inleveren. Hij speelde hierna nog door, maar toen hij zijn Dame verloor moest hij toch opgeven.
Op het derde bord kreeg Pascal één van zijn favoriete varianten op het bord. Hij kon hierdoor erg snel spelen, terwijl zijn tegenstander al snel veel tijd moest gebruiken. Hierdoor had Pascal na 15 zetten al meer dan een uur extra op de klok. Toen hij zelf moest gaan nadenken vond hij een mooi plan dat hem een Dame tegen een Toren en Loper opleverde. Hierna verweerde zijn tegenstander zich nog kranig, maar uiteindelijk kwam de winst nooit echt in gevaar en mocht hij de felicitaties in ontvangst nemen.
Op bord 4 speelde Ashley een scherpe opening. Al op zet 9 sloeg zijn tegenstander met een pion op g6. Er werden wel steeds meer stukken geruild, waardoor er niet veel stukken overbleven. Beide spelers bleven goede zetten doen en een puntendeling was dan ook de terechte uitslag.
Kasper had zichzelf op het vijfde bord gezet. Dit bleek een goede zet te zijn, want zijn tegenstander kende de openingstheorie niet. Hij kwam dus ook al snel goed te staan. Kaspers specialiteit is het vinden van mooie combinaties en toen zijn tegenstander er één toeliet was hij er dan ook als de kippen bij om deze te benutten. Hij won de Dame en hield ook het initiatief. Hij was dan ook als eerste klaar deze avond.
Michiel had een scherpe partij op het zesde bord. Er werd door beide spelers erg veel tijd gebruikt. De Bussumse speler kreeg een sterke aanval tegen Michiels koning, maar die bleef de beste verdedigingszetten vinden. Met nog 3 minuten op de klok werd het voor de Bussumse speler zo warm dat hij zelfs zijn trui uit moest doen. Dit bleek een goede keus, want hierna had hij een paar sterke zetten waarna Michiels stelling instortte. Michiel moest dus helaas ook opgeven.
Ook Simon kreeg een scherpe partij op het bord. Hij offerde een stuk voor 3 pionnen en een sterke aanval. Het leek nog wel te verdedigen voor zwart, maar hij moest dan wel steeds de sterkste zet vinden. Toen dit niet lukte won Simon zijn stuk terug en wist hij het met 3 pionnen meer goed af te maken.
Eds tegenstander ging niet in op het aanbod om het scherpe Benkögambiet te spelen, maar prefereerde een rustige stelling. De hele partij werden de stukken van beide spelers naar mooie velden gespeeld, waarbij er af en toe geruild werd. Beide spelers hadden nooit echt druk op de stelling van de tegenstander en toen er niet veel stukken meer over waren, besloten ze dan ook tot remise.
De meetellende lezer heeft al kunnen zien dat Baarn een mooie 5-3 overwinning heeft geboekt en daarmee de vierde plaats van BSG heeft overgenomen! De sterke resultaten van de laatste wedstrijden lijken helaas te laat te komen om nog voor het kampioenschap mee te doen, maar lijken wel een opmaat tot een mooi einde van het seizoen.

Kasper kreeg zijn geliefde Schots gambiet op het bord
Kasper kreeg zijn geliefde Schots gambiet op het bord

2 comments

  1. Mooi alle partijen omschreven Yme..klopt inderdaad wel 🙂 Maar ja..ik ga er altijd vanuit dat de top 3 (boven ons) alles aan het eind gaat verliezen zodat wij nog steeds 1e kunnen worden 😛

  2. Mooi verslag en mooi resultaat! Erg fijn zulke bereidwillige invallers.

Comments are closed.