2008

Baarn lijdt nipt verlies in eerste wedstrijd van het seizoen

Vrijdag 31 oktober stond de eerste externe wedstrijd van de Baarnse Schaakvereniging in de nieuwe accommodatie in de Leuning op het programma. Het team van BSG 3 uit Bussum was te gast en versloeg de Baarnaars met het kleinst mogelijke verschil (4,5 -3,5).Op het eerste bord speelde Ashley Krishnasing tegen Remmelt Otten een moeilijke partij. Hij kwam een pion voor, maar bezweek uiteindelijk in de tijdnoodfase.

Op het tweede bord ontmoette Jarno Witkamp een voor hem bekende tegenstander. Hij speelde vorig jaar namelijk nog externe competitie bij BSG in Bussum, maar keerde dit seizoen terug op het oude nest in Baarn. Zijn bijdrage voor het team was meteen waardevol: hij boekte een keurige overwinning. Naar eigen zeggen volgde hij in de opening een verkeerd plan en mocht hij niet klagen dat de partij na 15 zetten nog in evenwicht was. De eerste echte dreigingen van Witkamp werden echter door zijn tegenstander niet doorzien en zo kwam Witkamp een kwaliteit voor. Dit was reden voor de tegenstander in vlot tempo enkele zetten te produceren in de hoop dat Witkamp zich zou laten meeslepen in het hoge tempo. Hij gaf hier echter niet aan toe en kon het voordeel uitbouwen en een overwinning boeken.

Aan bord drie met zwart spelend, werd Waldemar Moes verrast door 1.b2-b4, de zogenaamde “Oerang-Oetan” opening. BSG-er Mark Pieterse wist zonder veel bedenktijd te verbruiken de eerste acht zetten te spelen, maar gaf op de negende zet pardoes een stuk weg. Moes accepteerde de gift maar nam het daarna te licht op. Vanwege het gesloten pionnenfront bij de witten en zijn volmaakte ontwikkeling had de BSG-er inmiddels enige compensatie voor het stuk. Niettemin kwam Moes na lang nadenken met een goed plan waarmee hij alsnog de stelling naar zijn hand zette en later, ondanks het missen van een snellere winst, de partij wist te winnen.

Ook op het vierde bord kon Baarn een punt bijschrijven dankzij een overwinning van Marco Meijer. In een damegambiet werden al snel de dames geruild. De ontwikkeling van de stukken op de zwarte koningsvleugel bleef achter. Meijer kon voorkomen dat zijn tegenstander zou rokeren, waardoor de koning in het midden bleef staan, één toren helemaal niet meedeed en de andere op a6 ook al weinig in te brengen had. Dat moest een keer fout gaan. Toen de stelling open kwam verloor zwart inderdaad materiaal wat genoeg reden was om op te geven.

Jan Overbeek deelde op bord vijf het punt. Zijn tegenstander bood relatief vroeg in de partij een remise aan. Op dat moment leek de situatie op de andere borden er voor Baarn vrij gunstig voor te staan en zat de stelling van Overbeek behoorlijk op slot, waardoor aanname van de remise een logische keuze was.

Michiel van Schaik had op bord zes last van twee opponenten: zijn tegenstander en de tijd. In tijdnood dacht hij namelijk een mooie zet te zien, maar deze bleek niet correct. Zijn tegenstander had wel tijd gehad om de zet voldoende door te rekenen en maakte de partij snel en vakkundig af.

Daan Lensink speelde op bord zeven een Franse opening, waarbij zijn tegenstander een tempo-fout maakte. Door het offer van twee pionnen van zijn kant was dit erg gevaarlijk, en Lensink kwam dan ook beter te staan. Op een gegeven moment maakte Lensink echter de fout een kwaliteit te offeren terwijl zijn loper ingesloten bleef staan. Langzaam kon zijn tegenstander nu de winst naar zich toetrekken.

Op bord acht moest ook Peter van de Veer de overwinning aan zijn Bussumse opponent laten. Van de Veer kwam zwak uit de opening, maar zijn tegenstander kon niet profiteren van het verkregen positionele voordeel en halverwege de partij was de stelling weer vrijwel volledig in evenwicht. Door enkele offensieve zetten wist van de Veer de aanval te zoeken. Zonder risico was dit echter niet en in tijdnood koos van de Veer voor een verkeerde voortzetting. Uit de analyse naderhand bleek dat een andere zet nog wel kansen had opgeleverd voor een remise, maar met slechts enkele minuten op de klok had van de Veer had van de Veer deze de mogelijkheden van deze zet niet gezien.

Aan het eind van de avond resteerde de teleurstelling van een 4,5-3,5 nederlaag. Het team kan zich tijdens de volgende wedstrijd revancheren, welke op dinsdag 18 november in en tegen Barneveld zal worden gespeeld.—Peter van de Veer