Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarn houdt het op het nippertje droog tegen De Rode Loper

Baarn houdt het op het nippertje droog tegen De Rode Loper

Vrijdag 17 november speelde het eerste achttal haar tweede duel van het seizoen in een thuiswedstrijd tegen De Rode Loper 4. De verwachting vooraf was een tikkeltje beter, omdat Baarn nu maar slechts 1 invaller hoefde in te zetten. Topbordspeler Henri Spijkerman was weliswaar verhinderd, maar daarvoor in de plaats had Baarn de gedreven speler Thur Breukers, die deze wedstrijd goed op weg leek om wederom punten binnen te halen.

Het geluk was daar voor Baarn dat het achttal begon met een 1-0 voorsprong, omdat De Rode Loper met een man minder kwam opdagen. Eerste bordspeler Ashley Krishnasing had zichzelf opgeofferd door niet te spelen op 1 van de resterende 7 borden. Dit had achteraf gezien ook zijn consequenties.
Op bord 2 wist Yehuda Pelter wel al snel de druk op te voeren tegen Fred Lucas. Na een vroege ruil in het centrum kwam Pelter al vroeg een pion voor te staan. Omdat deze pion niet snel terug gewonnen kon worden had Pelter de tijd om ook de vijandelijke koning flink onder vuur te brengen. Deze maakte een lange wandeling van het midden naar de damevleugel. Hier bleek hij uiteindelijk het kanonsvuur niet te overleven door een slimme truc die Pelter erin bracht om de dame te winnen.

Ook Thur Breukers op bord 8 tegen Johan Kerssiers kreeg alles wat zijn hartje begeerde vanuit de opening. Hij kreeg een gigantische voorsprong in ontwikkeling, won een pion en had alle druk op de niet gerokeerde koning van zijn tegenstander die op dezelfde lijn beschermd werd door zijn dame. Het was aftellen geblazen, voordat Thur de beslissende klap ging uitdelen om veel materiaal te winnen. Maar juist op dat moment raakte Thur de draad kwijt. Niet verloor hij alleen zijn materi├źle voorsprong, maar ook het initiatief. Teleurstellend genoeg bleek zijn tegenstander ook nog eens handiger in het eindspel en hij was diegene die de partij won. Een desastreuze ontknoping.

Yehuda Pelter was goed op dreef deze wedstrijd.

Nog steeds stond Baarn voor met 2-1. Op de borden 3,4 en 5 waar respectievelijk Marco Meijer tegen Rene de Korte, Jan Timmerman tegen Rolf van de Veer en Ed Duister tegen Marcel Bijlsma speelden leek er nog niet veel bijzonders aan de hand. Meijer bleef in een redelijk onschuldige stelling de balans houden en ook Ed leek richting een remise-stelling te schuiven. Daarentegen kreeg Timmerman in een lang theoretisch duel vanuit een Franse stelling wel het voordeel van druk tegen een zwakke pion en hield het initiatief. Frits Kok speelde een nette partij tegen de, op zeer respectabele leeftijd, Nico van Harten. In het scherpst van de strijd vergiste de heer van Harten zich en moest met een stuk spelen die hij had aangeraakt. Dit bleek zonder nadelige gevolgen, want hij bleef op een pion voorsprong staan. Er bleek net te weinig in te zitten voor Kok in het dame-eindspel om nog door te spelen na het remise-aanbod van zijn tegenstander.

Net niet

Mario Lambrechts redde het op bord 7 net niet tegen Geurt van de Wal. Het was de laatst genoemde die na een onnauwkeurigheid van Lambrechts veel druk kreeg op de koningsvleugel. Lambrechts moest alles in de strijd gooien om nog erger dan pionverlies te voorkomen. Dit helaas zonder goed resultaat. Ook Duister vergiste zich in het verre eindspel. Na het verlies van een stuk deed hij er in tijdnood nog alles aan om te voorkomen dat zijn tegenstander zijn vrijpion kon doordrukken. Alle ogen waren op dit laatste bord gericht toen Meijer en zijn tegenstander niet verder kwamen en tot remise besloten. De stand stand was 4-3 in het voordeel van Baarn. Er was slechts nog een half puntje nodig voor de winst. De stelling bleek net niet te verdedigen voor Ed die in een matnet belandde met zijn koning. De felicitaties gingen uit naar Marcel Bijlsma die een zeer knappe prestatie leverde onder druk van de tikkende klok.

Een aantal leuke partijen.

2 comments

  1. Ik hoop dat het me lukt volgende keer een analyse toe te voegen. Mooi artikel, Ashley en uiteraard weer prachtige fotos. Dramatisch als je in een partij zoals van mij twee keer een zet van plan bent die op het moment van uitvoer opeens niet meer blijken te kunnen, noodgedwongen terug moeten was ik helemaal niet van plan…

  2. ‘Op het nippertje droog’, ‘Geen potten breken’, ‘Net niet’, ‘Gelijk onderuit’
    Het schiet (nog) niet zo op met Baarn extern, er mag ‘een tandje bij’! Met de verslagen zit het traditioneel wel goed, nu de wedstrijden zelf nog…

Comments are closed.