Analysehoek, Extern

Baarn en Soest op muzikale wijze naar 4-4

Baarn en Soest op muzikale wijze naar 4-4

Het leek in eerste instantie net een thuiswedstrijd. Bekende gezichten, vrijdagavond, gezelligheid en een ontspannen sfeer waar hier en daar grapjes gemaakt werden. Twee invallers waren de eerste ronde nodig, omdat Brantjes en Wiegers verhinderd waren. Voor hen speelden Spijkerman en Lensink mee.
Baarn en Soest hadden er allebei zin in.

Dat was al snel te merken op een van de topborden waar Krishnasing tegen Rijpert speelde. Krishnasing offerde in een thuisvariant van het Frans al gauw een pion. Rijpert ging hier gretig op in en kwam al gauw in een stelling terecht waar zijn dame weinig uitwegen had.
Op het derde bord ging Lensink er ook vol voor. Hij offerde tegen Smedema een aantal pionnen voor aanvallend spel.
Knight op het vierde bord had nog hier en daar wat op te lossen nadat hij het initiatief bereikt had. De koning van tegenstander Smits leek behoorlijk in het gevaar te komen.

Maar ondertussen liepen de tonen van de draaiende band behoorlijk op. Losekoot had zijn stukken zojuist neergezet tegen Weenink om een partij te gaan schaken en was niet zo gediend van het muzikale optreden in Soest. Liever de stukken dan maar weer in de doos om mee te swingen. Beide heren vonden remise genoeg.

Spijkerman op het vijfde bord ontwikkelde ondertussen een houtgreepstelling waarin tegenstander Blom zich verwikkeld had door eerder niet adequaat te reageren in de opening. Spijkerman kreeg niet alleen aanval in het centrum, maar ook op de flank. De winst leek nabij.

Meijer was ook weer van de partij en wel tegen Van Ginkel op het zesde bord. Van Ginkel kwam wat actiever te staan. Het was een erg positionele partij, maar Van Ginkel wist wel raad met zijn pionnen. 1 voor 1 werden de stukken van Meijer gelimiteerd in beweging.

Duister op bord zeven tegen Kok leek in eerste instantie erg goed voor Duister. In een Sämisch-achtige opstelling tegen het Konings-Indisch had hij met wit toch wel de overhand. Kok staat bekend om haar goede verdedigingskunsten en Duister raakte het spoor Duister. Ook hier remise, maar tevens een mooi resultaat voor Duister tegen de op papier sterkere Kok.

Fouten

Van Schaik kwam voor zijn doen niet zo goed uit de opening en moest zich langere tijd verdedigen. Dat er fouten gemaakt worden tijdens het schaken is wel duidelijk. Van Schaik kon zich staande houden.
Krishnasing wikkelde af naar een gelijkwaardig eindspel en kreeg hier de overhand. Toen Rijpert zich vergiste in tijdnood won Krishnasing door een kleine combinatie een toren en de partij.
Lensink vergiste zich ook. In een mooie aanval overzag hij een tussenzet van Smedema en Smedema kon de aanval overnemen en zelfs winnen.
Er kunnen soms net zoveel dingen goed gaan in een partij als fout, want alles wat eerder goed ging in de partij van Spijkerman tegen Blom, ging later fout. Spijkerman bereikte een technisch gewonnen middenspel, had kansen om gewonnen af te wikkelen, maar overzag later pionverlies en een doorbraak en moest zelf capituleren.
Ondanks de missers aan zowel de kant van Baarn als Soest was de hoop gevestigd op het bord van Van Schaik. Onder grote druk wist hij zijn hoofd koel te houden en het gelijkspel te maken: 4-4

Een mooi resultaat voor Baarn 1 dat in de volgende ronde op 13 november tegen ZZ Combinatie 1 thuis speelt. Hieronder enkele partijen.