Baarn does it again! Het bekerteam van de Baarnse Schaakvereniging is wederom kampioen geworden. Waar de bekerwinst in 2014 (tegen het Utrechtse Paul Keres) nog een spannende strijd was met enig geluk, was het nu een klinkende overwinning. In de finale werd Oud Zuylen Utrecht met 3-1 verslagen.
Bij aankomst bij de speelzaal, bleek dat er naast de bekerfinale nog een nevenevenement was georganiseerd met een paar honderd schakers, het Open Kampioenschap van Utrecht. Een tweede verrassing was het ontbreken van de sterkste speler van OZ: Ed van Eeden. Hij bleek door ziekte uitgeschakeld te zijn… (sterkte!).
Het ontbreken van notatieformulieren, een beker of een wedstrijdleider voor toch ongetwijfeld het hoofdevenement van de avond wordt in het verslag van de tegenstander al genoemd, maar is wel een aandachtspunt voor de organisatie. Maar verder was de speelzaal uitstekend en het was bijzonder verheugend te zien dat er zoveel mensen op de regionale bekerfinale waren afgekomen.
Na de gebruikelijke zenuwenopdrijvende uitleg van de regels mochten we aan de slag. De teamstrategie was deze keer heel simpel. Geen slaaptherapie, lottoballetjes, QED’s of diepe analyses van de tegenstanders, nee, gewoon: goede zetten doen. Nu is het doen van goede zetten niet zo eenvoudig omdat het niet altijd even duidelijk is welke de beste is, maar in deze match liep dat best aardig.
We kijken naar wat fragmentjes. De tegenstander van Daan koos met zwart voor een ongebruikelijk pionoffer:
Na 4.dxe5 Pd7 5.exd6 Lxd6 had zwart enige activiteit voor de pion, maar de ontwikkeling van wit is zeker niet slecht en bij mij leeft toch de mening dat dit karige compensatie is voor een centrumpion. Overigens zou 4…Lxf3 5.Dxf3 dxe5 6.Lc4 leiden tot de befaamde operapartij Morphy vs. Duke Karl / Count Isouard.
Daan gaf de pion echter weer snel terug, maar snoepte er daarna eentje op a7. Hoewel de computer dan in de volgende stelling stelt dat dit in balans is, koos zwart hier voor een verkeerd plan.
Zwart speelde hier 14…Dg5 om een koningsaanval op te zetten, maar beter is 14…Dxe2 15.Pxe2 The8. De actieve torens bieden voldoende compensatie voor de pion: 16.Pc3 Ld4 met een gelijke stelling.
Het laatste fragment. Zwart probeert met 18…Td4? zijn toren bij de aanval te halen, maar wordt met 19.Pb5 om de oren geslagen. Dit leidde tot een achterstand van een vol stuk, wat nog een tikkeltje overbodig tot de 49ste zet werd doorgespeeld.
Maar Daan was niet de eerste die won. Ashley was inmiddels al klaar. Hij had in 21 zetten Wout van Veen verslagen:
Ashley heeft na een Franse opening een sterk centrum gekregen, en maakt nu gebruik van de penning van de d-pion: 17…e5! Hoeveel uitroeptekens verdient deze zet? Misschien wel twee, want het wint: 18.Dxf6 Le7. Nu staat alles in het zwarte kamp gedekt, terwijl er nog steeds een vorkje dreigt met e5-e4: 19.Df7 e4 en drie zetten later gaf wit op.
Met een 2-0 voorsprong kwam Pascal in een luxeprobleem-situatie terecht. Hij had een stelling die niet meer te verliezen was, maar kon ook op winst spelen. Hoewel het eindspel eigenlijk noopte om voor het volle punt te gaan, leidde wat halfslachtig spel en toch ook de verleiding van remise en dus bekerwinst tot remise:
Alleen Yme was toen nog bezig. Hij was de enige die lange tijd onder druk stond, maar hij hield met zwart zijn stelling netjes bij elkaar.
Hier lijkt 27.e5! de beste poging om de witte druk te verhogen, maar wit koos voor 27.Pe5 Tb7 28.Pc4 Le6 en de situatie was redelijk onder controle. De vrede werd een paar zetten later getekend.
Luid claxonnerend reed het team een ererondje door de Domstad. Volgend jaar weer KNSB Bekercompetitie! Een leuke uitdaging om de tanden in te zetten, zo was de sfeer bij het zegevierende bekerteam.
Partijen
Gefeliciteerd! Mooi verslag weer.
Die opening van “Bart” heb ik ook weleens tegen me gehad. Het is nog best gevaarlijk met al die mooie diagonalen voor zwart.
Mooi verslag en voooral een knappe prestatie!!
Hulde aan de kampioenen!
Heren , ik ben niet gauw een artikel-breker, maar aangaande het Oku2016. Ik behaalde de 6e plaats poule C maar was de enige voor de 3e prijs door gelijke standen binnen de poule en won hiervoor een poule C geldprijs (verbeter me als ik het verkeerd uitleg). daarnaast was ik SGS kampioen poule C omdat er geen (?) SGS leden binnen poule C waren die meer punten hadden (nog een geldprijs) en tot slot snelste overwinnaar ronde 1 (mocht hiervoor een boekje uitzoeken). Ik was de laatste dag te moe om het te volgen. Maar dit heb ik uiteindelijk begrepen. In ieder geval gefeliciteerd met jullie prijs voor de beker! Dat over de 3e geldprijs kan ik niet terugvinden op de websites, dat van sgs kampioen poule c wel.
3e geldprijs = 3e plaats (even verkeerd beschreven)
Gefeliciteerd! Zie ook verslag ronde 32.
Top Mario! Behoorlijke prestatie!
Gefeliciteerd.
Gefeliciteerd heren, goe gedaan.