Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarn 2 wint van Bussum

Baarn 2 wint van Bussum

Afgelopen maandag toog Baarn 2 naar Bussum om daar de strijd aan te gaan binden met BSG 5. Dit team had tot nu toe al hun wedstrijden gewonnen en het was duidelijk dat het een moeilijke avond zou worden. Maar als Baarn nog iets in de strijd om de koppositie in deze groep wilde betekenen diende er wel gewonnen te worden.

Snel afgelopen

Voor Thur Breukers met de witte stukken op bord 3 duurde zijn partij korter dan de reis naar Bussum. Zijn tegenstander Wallerand Le Grand verslikte zich in het voortvarende spel van Breukers en verloor op zet 9 al een volle toren. Hij besloot direct dat verder spelen geen zin had en het eerste punt voor Baarn was een feit. Zelfs de fotografen waren niet op tijd een foto te maken waarop Breukers aan zijn bord te vinden was.

Die beide fotografen, Ton Koekkoek en Henri Spijkerman, hadden overigens ook niet de hele avond nodig voor hun partij.

Koekkoek speelde op bord 7 met wit tegen Martin Sprong. Koekkoek verloor op een zeker moment een pion maar wist deze verderop in de partij met een fraaie combinatie terug te winnen. Zijn tegenstander was dermate onder de indruk van deze combinatie dat hij remise aanbood. Aangezien de stelling er ook als zodanig uitzag ging Koekkoek hiermee akkoord.

Spijkerman was er op bord 2 met zwart alles aan gelegen een goed resultaat neer te zetten. De voorgaande 4 externe partijen gingen voor hem verloren en dat is niet iets wat bij hem past. Nadat de dames al vroeg in de partij waren afgeruild zag tegenstander Frits van Gelder in het middenspel tot twee keer aan toe pionverlies over het hoofd. Toen hij ook nog een afwikkeling miste die misschien nog tot enige tegenstand in het eindspel had kunnen leiden was het gedaan.

En zo kwam Baarn al redelijk vroeg op de avond op een 2,5 – 0,5 voorsprong. Bovendien stond Baarn behalve op bord 4 inmiddels overal beter of zelfs gewonnen dus het begon er allemaal goed uit te zien.

IMG-20160315-WA0001

Op bord 8 speelde teamleider Walter Schram met zwart tegen André Sueters. Aangezien er aan het bord op een gegeven moment wat commotie leek te ontstaan dacht een aantal medespelers dat er een abrupt einde aan de partij was gekomen en zij snelden zich naar het bord om te kijken wat er was gebeurd. Er bleek echter niets aan de hand, Sueters had enkel op gekscherende wijze zijn ongenoegen geuit over het feit dat de bitter lemon op was. Op het bord zelf gebeurde overigens genoeg. Schram speelde de Slavische verdediging en stond een tijdje wat beter. Sueters wist echter zeer secuur te verdedigen zodat het Schram niet lukte een doorbraak te forceren. Toen ook de tijd een rol begon te spelen bood Schram remise aan, een aanbod dat zijn tegenstander na nog het nodige denkwerk en overleg met zijn teamleider aanvaardde.

Op bord 4 verliep het wat minder voor Baarn. Invallend voor de zieke Rob Boss speelde Geertièn de Vries hierop met de zwarte stukken tegen Klaas Been. Niet alleen verloor hij het nodige materiaal maar hij had ook nog eens veel meer tijd nodig dan zijn tegenstander. De Vries is echter iemand die tot het einde toe doorvecht maar moest uiteindelijk toch de handdoek in de ring gooien.

BSG5-BSV2_03

Op bord 5 speelde Martijn Kruiswijk tegen Richard Lindemann. Deze speelde de Scandinavische opening maar die was nou net op de meest recente thema-avond van Baarn behandeld. Kruiswijk kreeg in een stelling met tegengestelde rokades meer en meer druk op de damevleugel van zijn tegenstander en de winst was nabij. Het einde was nog eens extra fraai; Kruiswijk zette een puike aftrekaanval in die damewinst zou opleveren en toen vond zijn tegenstander het wel mooi geweest.

Daarmee was de stand 4 – 2 en kon er in elk geval een punt mee naar huis. Maar dat vonden we inmiddels niet genoeg meer.

BSG5-BSV2_05

Invaller Rien van Brummelen met de zwarte stukken op bord 6 had namelijk inmiddels een kwaliteit en een pion voorsprong opgebouwd. Zijn tegenstander Kees Verhaar had echter een tijd lang het nodige tegenspel dus gewonnen was het nog zeker niet. Toen Van Brummelen de kwaliteit teruggaf was het gedaan met het tegenspel en schoof hij de partij keurig naar de winst.

Daarmee was de wedstrijd gewonnen en ging de partij op bord 1 enkel nog om de eer. Wat daar echter gebeurde was triest genoeg voor Jan Timmerman die met wit tegen Mark Pieterse speelde. Timmerman kwam niet goed uit de opening, een Koningsgambiet, maar in het middenspel deed Pieterse een paar onnauwkeurige zetten waardoor Timmerman compleet gewonnen kwam te staan. Inmiddels in tijdnood deed ook Timmerman de nodige onnauwkeurige zetten en was de stelling weer remise. De klok was helaas onverbiddelijk en Timmerman verloor op tijd. De teleurstelling over zijn eigen resultaat werd echter meer dan verzacht door de 5 – 3 overwinning van het team.

Met nog 2 wedstrijden te gaan in de groep heeft Baarn op de 3e plek het niet meer in eigen hand om groepswinnaar te worden. Maar aangezien de nummers 1 en 2 nog tegen elkaar te spelen is er meer dan genoeg om voor te vechten. 15 april, thuis tegen Hilversum, zal Baarn het weer moet laten zien.

Hieronder voor de liefhebbers een drietal van de partijen met analyse van de betreffende spelers.

6 comments

  1. En weer al een superverslag van Walter. Met mooie, leerzame partijen er ook nog eens bij!

  2. Top verslag/foto’s Walter/Henri/Ton(?), mooie analyses. Goed werk Martijn!

    1. Ja, ook zeker Ton qua fotografie. Henri heeft geen selfiestick bij zich :-).

  3. Top mannen. Wat een match gisteravond. En geweldig dat we zo snel een verslag hebben. Als jullie er nog twee winnen en de Dikke toren droogt BSG af, wat ik eerlijk gezegd wel zie gebeuren, dan zijn jullie tweede.

  4. Jullie?? Wij zul je bedoelen! Jij hoort er ook nadrukkelijk bij, dat heb je aangetoond Rien… 🙂

Comments are closed.