Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarn 2 wint stevig bij Wijdemeren: Opgeruimd staat netjes

Baarn 2 wint stevig bij Wijdemeren: Opgeruimd staat netjes

Donderdag 17 november trok Baarn 2 op volle oorlogssterkte naar het waterrijke Kortenhoef om aan te treden tegen Wijdemeren. We waren hoopvol gestemd gezien het prima vorige resultaat in het voorjaar. Hoewel het niet helemaal de hoge score van die ontmoeting opleverde, werd het opnieuw een afgetekende overwinning: 6,5 – 1,5

In vergelijking met mei was er een duidelijk verschil. Zaten we toen in een karakteristiek rommelige werkplaats met troep in alle soorten en maten, nu was dezelfde ruimte keurig opgeruimd en geschilderd. Gelukkig stond dezelfde scooter er nog steeds, waardoor het alsnog een tikkeltje vertrouwd aanvoelde.

Qua verloop ging het zoals in mei; terwijl er op mijn bord nog geen pion was afgeruild, stond ons team al met 2-0 voor.

De scooter stond er nog.

De eerste overwinning kwam op bord 2 op conto van Thur Breukers. Met de zwarte stukken kwam tegen Cobus Bosscha een Franse afruilvariant op het bord. Wit pakte het een beetje te agressief aan en overzag een gemeen vorkje van Thur dat tot materiaalwinst leidde. Wit kon verder verlies van materiaal niet vermijden en gaf het uiteindelijk op.

wijdem05
Drie punten naast elkaar.

Op bord 3 ging het bij Jan Timmerman al eerder fout voor tegenstander Peter Cornelissen. Met zwart had deze geen antwoord op het Koningsgambiet van Jan. Rokeren zat er snel niet meer in en Jan bouwde een initiatief op dat na 15 zetten reeds in een gewonnen stelling resulteerde.
Cornelissen probeerde het nog een tijdje maar berustte na 26 zetten.

Ton Koekkoek speelde met wit een interessante partij tegen Theo Koopman. Vooral interessant omdat er een haast studieachtig paardeneindspel op het bord kwam waarbij Ton een vrijpion op de g-lijn had die dreigde te promoveren. Maar als zwart er in zou slagen wits pionnen van het bord te krijgen zou het remise zijn. Na 50…Ke7 stond het als volgt:

koek_na_50-ke7

Ton speelde hier 51.g8D, waarna zwart de dame met het paard nam en daarna wits pion op d5 ophaalde, met remise als onontkoombaar resultaat. In plaats daarvan had 51.Pe5! gevolgd door 52.Pg4! winst opgeleverd omdat wit dan promoveert. Tja, soms zit het mee, soms tegen….

Ondertussen ging het aan twee borden voor ons team een stuk minder. Martijn Kruiswijk raakte op bord 5 met wit na zes zetten een vol paard kwijt, maar deed net alsof er niets aan de hand was. Hij bouwde druk op de koningsvleugel op en tegenstander Roelof Pos had het daar, ondanks zijn materiële voorsprong, duidelijk lastig mee:

kruis_na_23-df5

Wit dreigt hier met 24.De6 binnen te komen. Zwart had dat met 23…Ke7 tegen kunnen houden maar speelde 24…De7?? Na 24.Dd5! is het ineens uit. Er volgde nog 25…Pb6 26.Dxh8,Kd7 27.Dxh7 en zwart geloofde het wel: 1-0

wijdem04
Mario en Martijn hadden het moeilijk.

Aan bord 6 ging er bij Mario Lambrechts in een Franse Doorschuifvariant met zwart in het middenspel iets heel erg fout. Een loperuitval naar a4 werd door John van der Klein hardhandig afgestraft en wit kwam in een gewonnen stelling terecht waarin Mario alleen kon keepen. Dat deed hij met verve. Wit wikkelde niet goed af, waardoor de stelling verwaterde en Mario ontsnapte met remise.

Rob Boss speelde op bord 4 de Siciliaanse Kalashnikov en nam het zwart snel het centrum in. Tegenstander Joop Selders was kennelijk geïmponeerd door Boss’ opmars want op de 21ste zet gaf hij pardoes een kwaliteit weg en legde vervolgens direct het hoofd in de schoot: 0-1.

Rien van Brummelen en Johan Verburg schoven aan bord 8 de stelling helemaal dicht, waardoor de partij er lange tijd remise-achtig uitzag. Nadat Rien met zwart een paard op f5 kon posteren stond hij beter, maar zoveel was er niet aan hand tot Verburg achteloos 30.Kg2-h2 speelde:

brum_na_30-kh2

Met deze zet liet hij 30…Pxh4! toe, waarna wit opgaf. Wits stelling stort in elkaar. 0-1

Aan bord 1 tenslotte speelde ik met wit tegen Peter Zeeman. In verschillende opzichten werd het een herhaling van onze partij in mei. Zelfde opening, zelfde verloop. Ik kwam beter uit de beginfase maar zwart wist zich succesvol uit een ietwat gedrongen positie te bevrijden. Terwijl de strijd aan de meeste borden lang was geeïndigd en het hier en daar wel erg gezellig dreigde te worden, aanvaardde hij mijn remise-aanbod.

Al met al een prachtig avondje voor Baarn 2 uit bij een gezellige vereniging. De sfeer zit er goed in bij ons team, er wordt meegeleefd en knap gestreden. Vol goede moed op naar de volgende match tegen Paul Keres 6 op 9 december dus maar. Eén ding is duidelijk: Dat wordt misschien een gezellige maar zeker een lastige schaakavond!

Wijdemeren       - Baarn 2          1,5 - 6,5 
1. Zeeman, Peter    - Spijkerman,Henri     0,5 - 0,5 
2. Bosscha, Cobus   - Breukers, Thur       0 - 1 
3. Cornelissen, Peter - Timmerman, Jan       0 - 1 
4. Selders, Joop    - Boss, Rob          0 - 1
5. Pos, Roelof     - Kruiswijk, Martijn     0 - 1
6. Van der Klein, John - Lambrechts, Mario     0,5 - 0,5
7. Koopman, Theo    - Koekkoek, Ton       0,5 - 0,5
8. Verburg, Johan   - Van Brummelen, Rien     0 - 1

4 comments

 1. En ziehier: een prima verslag met prachtige foto’s en aan de hand van keurige diagrammen deskundige partijfragmenten. Chapeau, Henri!

Comments are closed.