Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarn 2 wint ruim van Hilversum

Baarn 2 wint ruim van Hilversum

Afgelopen vrijdag nam het 2e achttal van Baarn het op tegen het 5e van het Hilversums Schaak Genootschap, kortweg HSG. Baarn moest winnen om nog kans op promotie te houden en slaagde daarin wonderwel.

Op bord 4 speelde Rob Boss met wit tegen Hugo Kroeze. In een aangenomen Damegambiet wist de zwartspeler niet zo goed de weg te vinden en Boss kwam in een feitelijk al gewonnen stelling uit de opening. Toen zwart daarna ook nog een loper wegblunderde was het definitief over en kon Baarn al vroeg op de avond het eerste punt noteren.

IMG-20160416-WA0002

Martijn Kruiswijk nam het op bord 6 eveneens met wit op tegen Bram Slagboom. Zwart besloot op een gegeven moment lang te rokeren maar dat was niet zo’n handige keuze. Die kant van het bord lag namelijk al behoorlijk open en Kruiswijk begon steeds meer druk op de stelling van zwart uit te oefenen. Zwart probeerde nog een tegenaanval op te zetten maar Kruiswijk bleef kalm en mat was niet meer te vermijden voor zwart.

Invaller Frits Kok had op bord 3 de zwarte stukken tegen Wim Sliep. Er gingen al vrij snel de nodige stukken van het bord en de stelling leek op remise af te stevenen. Maar toen ging de knuppel in het spreekwoordelijke hoenderhok. Kok ruilde verkeerd af en hoewel de stelling qua materiaal nog gelijk was kon wit al aan de winst gaan denken. Maar toen deed Sliep opeens een aantal (hele) slechte zetten achter elkaar. Kok maakte hier dankbaar gebruik van en Baarn kon het derde winstpunt noteren.

Minder goed verging het Mario Lambrechts op bord 5 met zwart tegen Diederik van Houten. Lambrechts kwam prima uit de opening en kreeg een hele gezonde stelling. Hij vergat echter te rokeren en dat kostte hem een pion. Maar er was geen man overboord want Lambrechts stond actiever dan zijn tegenstander. Deze deed vervolgens ook nog een zet die de partij feitelijk direct had kunnen beslissen. Lambrechts was echter wat uit zijn concentratie gehaald door het feit dat zijn tegenstander langdurig over de notatie begon te discussiëren en vond de winnende voortzetting niet.  Daarna braken de 2 centrumpionnnen van wit door en werd het onhoudbaar voor Lambrechts.

BSV2-HSG5_03 (002)

Jan Timmerman had op bord 2 met wit een lastige partij tegen Jan Stomphorst. Timmerman wist uiteindelijk wel het initiatief te krijgen maar inmiddels had hij dermate veel tijd verbruikt dat voor de winst spelen behoorlijk risicovol zou zijn. Ook gezien het feit dat de stand inmiddels al ruimschoots in het voordeel van Baarn was besloot hij dat remise ook een goed resultaat was.

IMG-20160416-WA0001

Teamleider Walter Schram nam het op bord 8 met de witte stukken op tegen Albert Cohen, geboren in 1924. Misschien uit respect voor zo’n éminence grise speelde Schram geen goede partij. Hoewel hij nog redelijk uit de opening kwam begon Cohen de druk steeds meer op te voeren. Schram verloor ook nog een loper en de race leek gelopen. Op een gegeven moment toverde Schram echter een combinatie uit de hoge hoed die beslissend was voor de partij. Achteraf bleek deze combinatie overigens niet juist te zijn maar Cohen had niet het goede antwoord (wat overigens ook moeilijk te vinden was). Einde partij, waarmee de score op 4,5 – 1,5 kwam. De winst was daarmee dus al binnen met nog twee partijen te gaan.

2016-04-15 22.32.51

Kopman Henri Spijkerman speelde op bord 1 met de zwarte stukken tegen de teamleider van HSG, Frans Oudshoorn. In de Slavische verdediging tegen het Damegambiet kreeg Spijkerman het lastig en moest een kwaliteit geven om nog spel te houden. Toen wit echter toeliet dat de zwarte dame de stelling kwam binnenwandelen keerde de partij. Spijkerman kreeg beslissend voordeel maar wist dit net niet om te buigen naar de winst. Toen inmiddels ook de klok een rol begon te spelen kwamen de heren remise overeen.

Als laatste van de avond speelde Ton Koekkoek met zwart tegen Bart van de Berg. Er werd veel geschoven en er leek niet echt voordeel voor 1 van de spelers te ontstaan. Maar ook hier ontvlamde partij alsnog. Koekkoek kreeg groot voordeel maar wist de beslissende tik in eerste instantie nog niet uit te delen. De tweede klap was echter wel vol op de neus en zo trok Koekkoek de partij alsnog naar zich toe.

De eindstand kwam daarmee op 6-2 en daarmee is er nog steeds een kans op promotie voor Baarn.

 

5 comments

  1. Mooi verslag Walter, en nog snel ook. Hoe gaat het overigens met het eerste achttal, speelt dat wel eens?

  2. Weer een prachtig en kundig verslag, Walter! Jammer van Mario, die wel goed speelde. Benieuwd wat mede-koplopers BSG en Het Dikke Torentje komende week tegen elkaar gaan doen! Maar voorlopig staande we 2e, en dat is best mooi.

  3. Ook vanuit het HSG kamp complimenten voor het objectieve verslag. Ondanks de nederlaag een leuke, sportieve schaakavond gehad!!

Comments are closed.