2006

Baarn 2 vecht zich omhoog

De captain van het tweede team, Rien van Brummelen, had grote moeite om een compleet team samen te stellen. De een na de ander had andere verplichtingen of wilde niet uit spelen op een door-de-weekse dag. Er moest zelfs een jeugdspeler uit Amersfoort thuis opgehaald worden om tot een achttal te komen. Een half uur te laat was het team compleet en kon er worden begonnen.

Omdat sommige jonge spelers van Baarn vanuit het kikkerperspectief de stukken bekeken kreeg Rob Boss een vraag van de oudere tegenstander of hij zijn zoontjes had meegenomen. "Houdt die jonkies in de gaten ", was het enige commentaar van Boss.
Hans van Briemen mocht aan het 8e bord met wit zijn favoriete opening spelen, het zogenaamde HvD gambiet. Hij kreeg goed tegenspel en het werd een gelijkopgaande strijd dat al snel in remise eindigde.
Levente Vervoort met wit aan bord 4, een van de ‘zonen’ van Rob, mocht ook openen met zijn eigen voorkeur, de Siciliaan Najdorf met 4. Dd4. Met een prachtige combinatie in het middenspel trok hij de winst naar zich toe.
Daan Lensink, de tweede ‘zoon’ van Rob, moest zien met zwart zijn tegenstander van het lijf te houden. Gelukkig speelde deze een vrij bekende opening waardoor Daan in het middenspel twee pionnen voor kon komen, zijn positie beter was en alle offers kon verdedigen. Veel meer dan opgeven zat er niet in. Zo stond Baarn al met 2½-½ voor.

Ton Koekkoek aan het 7e bord met zwart moest echter de winst aan de witspeler laten nadat deze een dodelijke pionvork kon toepassen op dame en toren.
Michiel van Schaik zat deze keer aan het eerste bord met wit, terwijl daar eigenlijk Peter van de Veer hoort te zitten. Dit bleek een gouden greep te zijn, want de Siciliaanse opening van Michiel met Engelse aanval was juist nog geoefend op de trainingsavond de week ervoor. Michiel speelde deze keurig in de juiste volgorde en, wat nog belangrijker is, zonder tijdnood naar een gewonnen eindspel, nadat zijn overbuurman in het middenspel twee pionnen was kwijtgeraakt.
Nu was het wachten op de verlossende winstpartij van Peter van de Veer aan bord 2. Er kwam een damegambiet op het bord en Peter verkreeg een pion in het middenspel met daarna een ijzersterke aanval. In de roes van de matzet gaf de tegenstander nog een tussenschaakje, dat gewoon met de loper geslagen had moeten worden. Peter deed het echter met de pion, waarna mat volgde. Volgens Peter zelf was er nog maar een woord van toepassing: "dramatisch ".

Toen werd het nog spannend met Rob Boss en Rien van Brummelen aan bord 6 en 7. Rob had in het middenspel een kwaliteit gewonnen maar zijn tegenstander bezat het loperpaar. Nadat Rob de toren had ingeruild voor een loper en 2 pionnen ontspon zich een spannend eindspel, dat keurig werd uitgespeeld door Rob. De winst was binnen voor Baarn II. Rien kreeg een vervelende aanval te verwerken met mogelijk pionverlies. Hij had deze wel terug kunnen nemen, maar zou dan positioneel nadeel ondervinden. Hij besloot met zijn dame de stelling binnen te dringen om druk te houden voor een mogelijke tegenaanval. Dit ging echter niet lukken, dus was opgeven het enige wat overbleef.

De roes van de overwinning op Oud Zuylen IV was er niet minder om. Zeker gezien hun veel hogere rating aan zeven borden. Alleen de rating van de tegenstander van Peter was lager.
Op 2 maart hoopt Baarn II thuis Hoevelaken I in te pakken. Het wordt nu wel tijd om een beetje uit de gevarenzone te spelen.

Uitslagen

Bas Lobik      1709 - Michiel van Schaik  1662  0-1
Henk Overmeer    1553 - Peter van de veer   1616  1-0
Roland Bijvanck   1628 - Daan Lensink     1488  0-1
Jan Willem Lubbers 1648 - Levente Vervoort   1574  0-1
Marco Smid     1630 - Rob Boss       1593  0-1
Wout van Leeuwen  1624 - Rien van Brummelen  1473  1-0
Henk Bleumink    1620 - Ton Koekkoek     1361  1-0
Adri Pieterse    1616 - Hans van Briemen   1436  ½-½
     gemiddeld 1629        gemiddeld 1525 3½-4½

—Rien van Brummelen