2005

Baarn 2 speelt te weinig remises in Bussum

Het tweede team van de Baarnse Schaakvereniging heeft maandag 6 maart een 6-2 nederlaag geleden tegen BSG 4. Geheel onverwacht was de nederlaag niet. Het vierde team van Bussum is immers de koploper in de poule, terwijl het gepromoveerde Baarnse tweede team tevreden is met lijfsbehoud dit jaar.Voorafgaand aan de wedstrijd werd gesteld: “als we nou allemaal remise spelen hebben we in ieder geval een gelijkspel en als er eentje wint, dan hebben we genoeg voor de overwinning.” De Baarnse spelers hadden deze rekensom goed onthouden: er vielen namelijk maar liefst vier remises. Wat niet in de planning stond was dat deze remises weinig zin hebben als op de andere vier borden wordt verloren. Geen van de Baarnse spelers wist zijn wedstrijd te winnen op maandag 6 maart.


Op bord zeven kwam Ton Koekkoek in het begin van de partij een pion achter te staan. Zijn tegenstander had bovendien een actievere loper. Toen de dames waren afgeruild bleken deze twee voordelen beslissend voor de einduitslag.


Ook Rien van Brummelen kon het in Bussum niet bolwerken. Hij speelde aan bord zes dankzij sterk spel van zijn tegenstander een zeer ongebruikelijke opening. Een kwaliteit weggeven in ruil voor een open h-lijn met daarop een dame en een toren leek echter aantrekkelijke kansen te bieden voor van Brummelen. Zijn tegenstander wist zich helaas aan de druk te ontworstelen. In tijdnood wist van Brummelen niet meer tot een goede afwikkeling te komen en moest hij helaas opgeven


Peter van de Veer speelde een aanvallende partij. Het bleek echter moeilijk de druk op zijn tegenstander om te zetten in tastbaar resultaat. In de opening had hij zijn tegenstander een dubbelpion weten te bezorgen. Door een dameruil kon van de Veer afwikkelen naar een eindspel waar zijn tegenstander door het ongelukkige bezit van inmiddels twee dubbelpionnen een duidelijk mindere pionnenstructuur bezat dan hij. Dit voordeel bleek echter onvoldoende voor winst. Met nog enkel koningen en een gelijk aantal pionnen op het bord ging de stelling volledig op slot. De koningen konden beiden weinig meer dan heen en weer schuiven, waardoor een remise onvermijdelijk was. Hiermee kwam de stand op 2,5-0,5 voor Bussum.


Werner Raudenbusch speelde lange tijd een gelijk opgaande partij. Door een massale stukkenruil kwam een toreneindspel op het bord, wat in remise eindigde.


Op het eerste bord kreeg Marco Meijer met wit de Hollandse opening tegen zich gespeeld. Hij fianchetteerde beide lopers, maar omdat zwart het centrum dicht kon houden deden deze lopers de rest van partij niet meer mee. Zijn tegenstander kreeg meer druk. Gelet op de stand op andere borden bood zijn tegenstander remise aan om de overwinning voor Bussum zeker te stellen. Meijer nam dit in het belang van het team niet aan. Naarmate op de andere borden de situatie verslechterde en daar na twee verliespartijen, ook de remise van de Veer en Raudenbusch bij kwamen, was de situatie op het bord van Meijer inmiddels zo ver verslechterd dat zijn tegenstander geen interesse meer had in remise. Zwart verhoogde de druk verder, wat Meijer een stuk en niet veel later de partij kostte.


Rob Boss kreeg op bord vier met zwart in het Spaans vanuit de opening een dubbelpion op de c-lijn. De hele partij was dit een nadeel. In een eindspel van dame, toren en paard tegen dame, toren en loper met beiden nog vijf pionnen bleek de pionnenstructuur van Boss te zwak. Boss ondernam nog een wanhoopspoging om de partij op remise te houden, maar overzag hierbij een mataanval en moest opgegeven op de 32ste zet.


Michiel van Schaik verbruikte naar eigen zeggen “weer veel te veel tijd in de opening.” Zijn tijdsinvestering leek echter wel vruchten af te werpen, want hij kreeg een mooie stelling op het bord. De tijdnood zorgde er echter voor dat hij de stelling niet meer zou kunnen uitspelen. Met nog twee minuten op de klok om nog tien zetten te spelen tot de tijdcontrole, bood van Schaik remise aan. Zijn tegenstander was sportief en nam het aanbod aan.


Daan Lensink speelde op bord acht de langste partij van de avond. Hij had in het eindspel een paard meer, maar wel twee pionnen minder. Lange tijd leken de pionnen van zijn tegenstander sterk genoeg om de overkant te halen. Lensink wist deze echter knap tegen te houden en dwong hiermee een remise af.


Met nog twee wedstrijden moet Baarn nog een wedstrijd winnen om buiten bereik van de concurrentie te blijven en degradatie af te wenden. De eerstvolgende kans is op vrijdag 31 maart in het eigen Brandpunt tegen Amersfoort 4.
—Peter van de Veer