Extern

Baarn 2 speelt gelijk tegen De Pion Voga 1 4-4

Dinsdag 6 november was het dan eindelijk weer zover. Baarn 2 kon zich klaarmaken voor de eerste wedstijd in het seizoen sinds, welgeteld, 4 jaren. Het was het seizoen 2007/2008 dat Baarn 2 haar laatste wedstrijd gespeeld had en naderhand werd opgeheven, wegens een gebrek aan voldoende spelers om een achttal te vormen.

Het was een bijzondere locatie waar de Pion-Voga is gevestigd; een oude melkfabriek, die tegenwoordig als een school functioneert. Voor enkele Baarnaars ook niet makkelijk te vinden en er moest serieus aan de bel getrokken worden om naar binnen te komen. Gelukkig was er dan wel iemand die het hoorde en de binnenstromende supporters van Baarn kon verwelkomen.

De match zelf verliep erg spannend, tot nagelbijtend aan toe door een enkeling. Zou Baarn haar eerste wedstrijd nu gaan winnen, of zou het toch gelijkspel worden, of…?
Bijzonder was in ieder geval dat oud lid Michiel van Schaik, na een aantal jaar afwezig geweest te zijn, weer meedeed en zijn partij erg goed begon. Hij wist op het 5e bord zijn tegenstander onder veel druk te zetten en nam het initiatief, door middel van een ijzersterke Loper en druk over de zwarte velden.

Ook deed Geertièn al snel goede zaken een bord ernaast. Hij wist een voordeel in de opening te krijgen en had actief spel met zijn Dame en Torens, door in een Franse opening met f7-f6 de lijn te openen.

Ton op bord 6, kreeg een Spaanse stelling met het minder gebruikelijke ..Df6, maar ontwikkelde zijn stukken naar mooie centrale velden en was goed bezig om zijn tegenstander achteruit-schaak te leren. Zijn Lopers en Dame werden alsmaar actiever. Tot op het punt dat zijn tegenstander de stelling wilde vereenvoudigen, maar Ton alsnog een beter eindspel overhield.

Hoe verliep het inmiddels op de topborden? Henri op bord 1 was helaas de dupe van een koorts-achtige temperatuur en, ondanks voordeel in de opening, zag hij later niet hoe hij zijn voordeel moest ombuigen naar de winst.

Rob Boss op bord 2 was ondertussen bezig met de opbouw van een aanval, maar zag hier geen voordeel in en voelde zich genoodzaakt zijn Dame terug te trekken en kwam tot een verdedigende stelling.

Op bord 3 was het Jan, die na een moeizame, en onbekende opening, plotseling een gelijkstaand eindspel kreeg, na wat onnauwkeurigheden van zijn tegenstander. Jan liet zien dat zijn spel wel accuraat was en zette zijn stukken op een natuurlijke manier neer. Nadat zijn tegenstander zich zelf vergaloppeerde aan een ‘natuurlijke zet’, bleek dit echter de verliezende en Jan profiteerde optimaal!

Het stond inmiddels 1,5-1,5. Invaller Thijs, bord 7, had een half puntje weten te maken, door in te gaan op een remise voorstel van zijn tegenstander. Het was nog redelijk vroeg, maar Thijs vond het wel voldoende geweest, ook al had hij een stelling met de ietwat betere kansen (analyse)

Helaas lukte het Martijn niet om zijn degelijke openingsvoorbereiding vanavond in zijn eerste externe wedstrijd kracht bij te zetten. De Caro-Kann sloeg al snel over in een scherpe stelling, waarbij de c-pion tweemaal gezet had, terwijl zijn tegenstander beter ontwikkeld was in het centrum. Het plan dat Martijn had sloeg niet door, omdat hij zich vergist had in een afwikkeling. Eenmaal achtergekomen, bleek de zwarte Koning teveel gevaar te lopen en was gedwongen om de rokade op te geven. Het duurde niet lang meer voordat zijn tegenstander het beslissende voordeel kreeg en Martijn hem mocht feliciteren.

De stand was inmiddels 1,5-2,5 voor De Pion-Voga, maar Baarn stond er alsnog veelbelovend voor.
Zowel Geertièn, als Ton en Henri hadden de betere kansen. Bij Michiel en Rob was het niet meer zo duidelijk.

Geertièn profiteerde van een fout van zijn tegenstander. Via een tussenschaakje kon Geertièn de Koning in de hoek drijven, waarna hij met 3 zware stukken op de f-lijn kwam. Het werd daarna ook mat: 2,5-2,5

Michiel leek in eerste instantie de stelling onder controle te houden, maar op een zeker moment wist
zijn tegenstander toch binnen te komen, vanwege een dubbelde dreiging. Het Paard bleek beslissend te zijn, waarna de witte Koning moest recapituleren: 2,5-3,5

Op het bord ernaast was het Ton, die inmiddels de druk tegen de witte Koning dusdanig had opgebouwd, dat pionverlies al bijna niet meer te voorkomen was. Zijn tegenstander probeerde via tegenaanval te verdedigen, maar Ton bleef alles keurig dekken. Op het moment dat zijn tegenstander ging bluffen, met offers, was het Ton die veel tijd uittrok, maar tot tweemaal toe het offer afwees. Dit bleek echter beslissend, want in de eindfase was het Ton die op het verkeerde moment een bluf uitvoerde, voor aanval, die zijn tegenstander maar al te graag aannam..

Het offer bleek namelijk niet te kloppen en een enkeling van de Baarnaars, waaronder ondergetekende, zaten met de handen in de haren en gezicht. Ton had zo’n fantastische partij gespeeld, maar zag het bos door de bomen niet meer aan het eind.
Het was dan ook niet te geloven dat zijn tegenstander in een gewonnen eindspel alsnog een Toren weggaf en snel daarna opgaf, omdat het resterende pionnen-eindspel alsnog voor Ton gewonnen zou zijn: 3,5-3,5.

4-4, omdat de tegenstander van Henri in eerste instantie een gelukje kreeg, doordat Henri niets meer zag aan het eind en zijn voordeel weggaf, en daarna remise aanbood, wat Henri gelukkig kon aannemen.

De volgende wedstrijd speelt Baarn 2 op vrijdag 23 november thuis tegen Ons Genoegen 3 uit Amersfoort.

De Pion Voga 1 – Baarn 2 4-4

1. J. de Jong – Henri Spijkerman remise
2. E.J. Kleefstra – Rob Boss 1-0
3. A. Van Hasselt – Jan Timmerman 0-1
4. J.N.G. Mei – Geertien de Vries 0-1
5. A.W. Simon – Michiel van Schaik 1-0
6. P. Snieder – Ton Koekkoek 0-1
7. J. lebbink – Thijs Michels remise
8. M. Nelis – Martijn Kruiswijk 1-0

Dan volgen er nog een drietal partijen die mij het meest bij waren gebleven. Dank aan de inzendingen van Ton, Henri en Geertièn.

De volgende partij was mij betreft de partij van de week. Van kans naar tegenkans, etc., etc.

Tot slot een partij van de man die altijd zo hard werkt aan de analyses en die bewuste avond aan zijn eigen partij. Tot ieders spijt kwam er niet uit
wat er uit had moeten komen. Maar de partij is zeker wel een blik op waard!

4 comments

  1. Hulde aan een wedstrijdleider die een uitwedstrijd komt bezoeken en nog een verslag schrijft ook!! Trouwens toch erg verrassend dat er zoveel Baarnaars kwamen kijken naar het tweede! Gaf wel een stimulans (maar persoonlijk niet al te veel accuratesse)!

  2. Ja dat er zoveel op af kwamen vond ik vrij uniek, maar wel erg leuk: dank je wel iedereen!

Comments are closed.