Extern, Volwassenen

Baarn 2 ontsnapt ternauwernood met winst tegen Leusden 2

Donderdag 21 maart trad het tweede achttal op tegen het tweede team van Leusden. Hoewel de speellocatie van Leusden zich bevindt in een multifunctionele ruimte met veel mogelijkheden tot ontspanning, verliep de match echter op een heel andere manier!

Baarn komt vroeg op voorsprong

Het leek in eerste instantie veelbelovend voor Baarn, toen Rien van Brummelen op bord 5 met wit zijn tegenstander in de opening compleet overspeelde. Rien won 2 pionnen en wist de koning van zijn tegenstander in een vervelende positie te drijven midden op het bord.

Ook Ton Koekkoek op bord 6, ernaast, kreeg een veelbelovende stelling. Het betrof een damepion- opening en Ton ging vluchtig met zijn Dame op pad. Toen zijn tegenstander vervelend dreigde binnen te komen met zijn lichte stukken, bedacht Ton toch weer terug te moeten in de verdediging. Ton slaagde erin alle dreigingen te pareren en wist een pion van zijn tegenstander te winnen, maar hield een stelling over met ongelijke lopers en de stelling was nog niet beslist.

Thur Breukers verrichte op bord 7 als invaller ook erg mooi werk. In een gesloten Siciliaan, speelde hij met wit de zetten uit de losse pols. Thur kreeg een veelbelovende stelling en wist zelfs een kwaliteit te winnen.
Naast Thur, op bord 8, speelde Erik van Lier. Ook Erik kreeg in een Siciliaan, met zwart, een fijne stelling. Toen de opening voorbij was en Erik al zijn stukken klaar had voor een verdere uitbreiding op de damevleugel, besloten hij en zijn tegenstander dat het wel goed geweest was. De heren kwamen remise overeen, hoewel uit de analyse bleek dat Erik echt potentiële winstkansen had. Hoe dan ook, een verdienstelijk half puntje binnengesleept voor de Baarnse delegatie.

De strijd op de topborden

Jan Timmerman speelde op het eerste bord en wist in de opening niet goed waar hij zijn stukken heen moest brengen. Toen Jan de stelling wist te sluiten, vocht hij voor goede kansen op de koningsvleugel.
Op het tweede bord wist Rob Boss met zwart in een Siciliaan het centrum onder controle te houden.
Het was Rob die zelfs op een zeker moment met een sterk tactisch idee door het centrum heen kon breken. Zijn tegenstander zag zich geforceerd om hier een stuk tegen te offeren, omdat hij anders zonder spel zou zitten.
Op bord 3 had Michiel van Schaik tijd en geduld nodig om een gebalanceerde stelling met wit te bereiken. Michiel slaagde hierin, maar zijn tegenstander wist de druk er goed op te houden.
Op bord 4 kreeg Geertièn de Vries met zwart een actieve stelling met zwart in een ruil variant van het Frans.

Na enig verloop bleek alles gunstig uit te pakken voor Baarn. Thur stond erg goed met wit en bleef initiatief houden, Ton wist met goede strijd veel materiaal te winnen en af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel. Toen zijn eerste pion promoveerde en achter de koning van zijn tegenstander ging, vond hij het welletjes en erkende de meerdere in Ton.
Hoewel er een boel goed ging, ging er ook een boel mis. Rien wist een eindspel te verkrijgen met maar liefst 2 pionnen meer. Ondanks goed spel, bleef zijn tegenstander zich knap te verdedigen en er zelfs een remise uit te slepen.
Michiel kreeg ondertussen moeite om zijn stelling onder controle te houden en Geertièn vergistte zich in zetvolgorde, waardoor een gepend stuk plotseling gewonnen werd.

Ook Rob en Thur hadden een stelling die zij normaal zouden winnen met materiële voorsprong, maar er ontbrak echter een goede voortzetting. Hoewel Rob mogelijkheden had, kon hij het niet meer vinden en eindigde de partij in een remise. Thur bleef secuur spelen, maar door een grote fout van zijn tegenstander, wist hij zelfs een overwinning te boeken. De stand was nu in het voordeel van Baarn, maar of de uitslag gunstig zou uitpakken was nog steeds niet duidelijk.

Spanning tot het laatste moment

Geertien verloor in een eindspel met een kwaliteit minder, dus leek alles af te hangen van Jan en Michiel. Als Michiel zou verliezen, zou Jan moeten winnen. Het verliep echter anders, want Jan kon de winst niet vinden en moest genoegen nemen met remise in een goede stelling, maar met te weinig tijd.

Het leek erop alsof de match gelijk zou eindigen, maar met knap spel wist Michiel met doorgebroken vrijpionnen de extra loper van zijn tegenstander, op tempo, af te houden en een remise te bereiken. Een erg nodige overwinning voor Baarn dus: 4,5-3,5 en nog steeds kampioenskansen in zicht. Het hangt daarbij wel af van concurrent Laren, die op het moment gelijk staat met Baarn, maar met een wedstrijd minder gespeeld. Promotie (waar de tweede plaats recht op geeft) is sowieso heel waarschijnlijk. Baarn 2 speelt haar volgende wedstrijd 10 mei tegen BSG 6 die momenteel vierde op de ranglijst staat.

Baarn 2 Leusden 2 4,5-3,5

1. J. Timmerman E. Moed remise
2. R. Boss A. Rietveld remise
3. M. van Schaik C. de Keijzer remise
4. G. de Vries H. de Geus 0-1
5. R. van Brummelen T. Elschot remise
6. T. Koekkoek R. Scholte 1-0
7. T. Breukers T. Zijlstra 1-0
8. E. van Lier J. van den Broeker remise

1 comment

  1. Knap verslag, Ashley! Leest bijna even spannend als het in het echt was.

Comments are closed.