Extern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Baarn 2 houdt opties open: 4-4 tegen Paul Keres 6

Baarn 2 houdt opties open: 4-4 tegen Paul Keres 6

Vrijdagavond 9 december beleefde Baarn 2 een uiterst spannende match tegen koploper Paul Keres 6. Verlies zou desastreus zijn; winst een ondersteuning van de promotie-aspiraties. Rond half twaalf bleek het op een 4-4 gelijkspel uit te draaien, waardoor voor Baarn 2 in klasse 3A alle opties open blijven.

Laten we het direct over mij hebben, dan hebben we dat gehad. Aan het eerste bord speelde ik met zwart tegen Pascal Boittin en bouwde een veelbelovende koningsaanval op. Vervolgens gaf ik plompverloren een volle loper weg. Toepasselijk; wekenlang oogproblemen en dan verliezen door schaakblindheid. Het was een nieuwe ervaring zeven teamgenoten te zien zweten en zelf klaar te zijn, het is vaker andersom.

De 0-1 stond gelukkig niet lang op het scorebord. In een gelijke stelling zag John van Rooy spoken in zijn partij tegen Mario Lambrechts met wit op bord 5:

lambr_na_21-pe4

Hij speelde 22.Pxe4?? vanwege een vermeend mat op de 8ste rij. Na 22…dxe4 23.Dxe4, Txe4 24.Ta8+, Pf8 konden de stukken in de doos: 0-1

Luttele minuten daarna was er een ander duel beslist. Rien van Brummelen kreeg met zwart tegen Wim Kool zijn favoriete opening op het bord en kon freewheelend verder, totdat hij zijn c-pion verloor. Hij zette flink druk in een poging de b-pion te promoveren en kon uiteindelijk door een vork zijn tegenstander tot overgave dwingen. Het was bijzonder te zien dat Rien, zwaar onder medicatie vanwege pijn, na zijn winst rondhuppelde als een 20-jarige. Een winstpartij is een zegen voor de gezondheid.

b2-pk2-martijn
Martijn biedt zijn tegenstander een consumptie aan

Op bord 3 speelde Thur Breukers met zwart tegen Roel de Lange. Thur deed zijn best in een Franse afruilvariant maar werd in het eindspel door zijn tegenstander overspeeld: 2-2.

Daarna werd het een avond waarin het veel kanten op kon. De volgende uitslag viel op het 6de bord waar Martijn Kruiswijk met wit aantrad tegen Jan van Eck.

 

kruis_na_22-txe8

In deze stelling besloot Martijn de loper op a3 te ondersteunen met 23.Tb3. Dat kostte de kwaliteit door 23…g4! 24.Pd2, Pd4. Daarna speelde Martijn te agressief en kreeg de kous op de kop: 0-1.

Frits Kok viel voor Baarn 2 in aan het 8ste bord en speelde met wit tegen Jeroen van Meerwijk. In een Tweepaardenspel in de nahand stond Frits het grootste gedeelte van de partij beter, maar vergat door te bijten. Toen hij echter de e-lijn in de schoot geworpen kreeg, drong hij de zwarte stelling binnen en was het voor zwart niet meer te houden.

Inmiddels stond de tussenscore van 3-3 op het bord, met nog twee partijen aan de gang. Aan bord 2 probeerde Jan Timmerman met wit Ritsaert Pel met zijn bekende aanvallende stijl te lijf te gaan. In Pel trof hij een tegenstander die van begin tot eind een uitstekende partij speelde en Jan weinig kans gaf. Hoewel het lange tijd spannend bleef en Jan ondanks tijdnood bleef tegensputteren, rondde zwart het bekwaam af:

timmer_na_20-th4

Zwart heeft net 40….Tf4-h4 gespeeld met dreiging om op h2 te slaan. Dat gaat alleen nog niet, omdat de dame op f5 hangt. Er volgde 41.Tf1-f2? (met 41.Dg3 kon wit nog dreigen op b8 binnen te komen) 41…Df5-f4! 42.Te3-e2? Nu krijgt zwart toegang tot de eerste rij. 42…Df4-c1+ 43.Tf2-f1, Th4xh2+ en mat. 0-1

b2-pk2-rob
Laatste hoop voor een goed resultaat: Rob Boss

Tussenstand 3-4 met alleen Rob Boss als lone wolf nog aan het werk met wit aan het vierde bord. Die partij stemde de uitgespeelde spelers van Baarn 2 bepaald niet hoopvol. In een Koningsindische partij hield Rob het lange tijd gelijk, maar Roel de Lange kreeg de overhand en bouwde die gelijkmatig uit. In tijdnood ging het ineens behoorlijk mis voor zwart; hij speelde de h-pion op en door en overzag een venijnig dubbelschaak met loperverlies. Het eindspel was plotsklaps totaal verloren en Rob schoof het uit.

En zo kwamen de teams alsnog op 4-4 uit. Moraal van het verhaal? Baarn 2 heeft één keer verloren, één gewonnen en één gelijk gespeeld. Omdat we derde staan zal een hoop afhangen van de match tegen Amersfoort 4, eind april 2017. In de tussentijd moet er gewonnen worden. Eén ding is duidelijk: Je kunt met Baarn 2 veel kanten op en alle opties zijn open.

 

2 comments

  1. Mooi verslag. Knap dat je naast teamleider zijn ook nog tijd vindt voor zo’n uitgebreid verslag!

  2. Schitterend verslag Henri! Je proeft de sfeer in de schaakzaal gewoon.

Comments are closed.