Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarn 2 houdt huis tegen Hoogland 4: 5,5-2,5

Baarn 2 houdt huis tegen Hoogland 4: 5,5-2,5

In het kader van SGS klasse 3a deed Baarn 2 op maandagavond 20 maart Hoogland 4 aan. Het werd een blij bezoek, eindigend in een mooie overwinning 5,5-2,5. Ditmaal geen zinderende spanning, wel een aantal bijzondere partijen!

Baarn 2 leunt dit seizoen stevig op de ‘lage’ borden en ook dit keer was dat (met 3 uit 4) het geval. Het eerste punt werd op bord 8 vergaard waar Rien van Brummelen met zwart aantrad tegen Daan Baartmans. Rien is topscorer van ons team met 5 uit 6. Dat is te danken aan zijn doorzettingsvermogen ook in mindere stellingen en soms, heel soms, werkt zijn tegenstander een beetje mee…

Rien stond lange partij materiaal achter, wist echter af te stevenen naar een remise-eindspel en toen gebeurde het volgende:

Zwart (Rien) heeft zojuist 48…Kb4-c4 gespeeld en valt de witte toren aan. 49.Td5-a5 is voldoende voor remise maar wit schiet een afschuwelijke bok: 49.Kd7-c6?? Tb3xb6! 50.Kc6xb6 Kc4xd5 en wit gaf het op. De zwarte a-pion loopt door. 0-1

Ziet hij het of ziet hij het niet?

Hierna was het Thur Breukers die met zwart tegenstander Frank van de Woestijne mee had op bord 2. Thur snoepte al vroeg in de partij een pionnetje op h2, maar liet alsnog de torens van zijn tegenstander de stelling binnendringen, met (haast!) fatale gevolgen. Van de Woestijne zuchtte en kreunde, trok er behoorlijke tijd voor uit maar wist de lastige, direct winnende zettenreeks niet te vinden. U wel?

Wit speelde uiteindelijk 27.Te7-e8+ en hield na afwikkeling een pion meer over. Thur wist de partij vanwege een actievere dame remise te houden door eeuwig schaak. Winnend is 27.Te7-e6!! en zwart heeft geen goede plek voor zijn dame. B.v. 27…Dc7 28.Da8+! Db8 29.Te8+ Td8 30.Txd8+ met damewinst. Of 27…Db8 28.Te8 Td8 29.Te7! Tussenstand: 0,5-1,5.

De volgende overwinnaar was Ton Koekkoek op bord 7 tegen Jorg Bakker. Er was sprake van een eindstrijd van ongelijke lopers, waarin Ton twee pionnen meer had. Ondanks dat zijn dit soort eindspel berucht vanwege de hoge remisemarge. Zou Ton er door kunnen komen? Een eindspel voor de fijnproevers!

Bord 1 was in vergelijking met al dit vuurwerk een baken van rust. Henri Spijkerman probeerde met wit tegen Daan Schillermans een piondoorbraak op de damevleugel te bewerkstelligen, maar zwart hield de deur stevig op slot. Er werd tot remise besloten, nadat Henri de overige borden had bestudeerd en zag dat het goed was. 1-3

Jan Timmerman speelde met wit op bord 2 opnieuw agressief en vol energie en dat bleek uiteindelijk ook voor tegenstander Niek van Doorn teveel. In een ingewikkelde stelling gaf deze materiaal weg en Jan wikkelde het resterende toreneindspel onberispelijk af naar winst: 1-4

Aan bord 4 verdween er op het bord van Rob Boss (zwart) en Joost Hadida al heel snel veel materiaal, waardoor er niet veel muziek meer in zat. Remise dus. 1,5-4,5

De overwinning was binnen, maar aan bord 5 bereidden twee koks een smakelijke partij, waarin Frits Kok als invaller tegen naamgenoot Jan een eindspel van loper tegen paard en pion meer uitstekend wist uit te buiten:

Laatste loodjes Frits en Martijn in actie

Tenslotte had Martijn Kruiswijk aan bord 6 met zwart tegen jeugdtalent Maarten Joosten een zware avond. Hij was een kwestie van zorgvuldig keepen en dat ging Martijn lange tijd goed af. Maar juist toen hij zijn stelling had bevrijd en tegenspel wist te creëren, liet hij zich alsnog op de achtste rij mat zetten.

Daarmee was de einduitslag van 2,5-5,5 bereikt. Opnieuw een mooie overwinning voor Baarn 2. We staan stevig op de tweede plaats met nog één match te gaan tegen Amersfoort 4. Een kampioenschap zit er hoogstwaarschijnlijk niet meer in, of ongeslagen koploper Paul Keres moet zich alsnog verslikken tegen Doorn-Driebergen 3. Onduidelijk is of een tweede plaats promotie oplevert. Reden genoeg om met vertrouwen en stevig gemotiveerd uit te zien naar onze laatste match op vrijdag 28 april.

3 comments

Comments are closed.