2005

Baarn 2 heeft dit jaar wel geluk in Hoevelaken

Het tweede team van de Baarnse Schaakvereniging heeft vrijdag 20 januari weer een belangrijke stap gezet naar lijfsbehoud in de tweede klasse van de regionale schaakcompetitie. Tegen het eerste team van Hoevelaken werd –met enig geluk- een 4-4 gelijkspel afdwongen. Dat geluk was echter in het licht van de historie van deze wedstrijd niet geheel onverdiend.In het vorige seizoen stonden de teams van Baarn en Hoevelaken ook al tegenover elkaar. Beide speelden toen nog een klasse lager. In die wedstrijd won Hoevelaken 1 met de kleinst mogelijk marge (4½-3½) van Baarn 2. Doordat de Baarnse spelers op bijna alle borden in die wedstrijd de betere kansen hadden, was de teleurstelling over de nederlaag erg groot vorig jaar.

Zodoende begonnen de spelers van Baarn met een nog groter dan normale motivatie aan de wedstrijd van afgelopen vrijdag. Dit jaar gaan moeten we van ze winnen, was het overheersende gevoel.


Bij Hoevelaken leefde de wedstrijd iets minder dan bij de spelers van Baarn zo bleek aan het begin van de avond. Aan alle borden vertoonden de klokken gebreken. Het bleek dat deze niet waren opgewonden voorafgaand aan de partij.


Rien van Brummelen was als oud speler van Hoevelaken wellicht nog gemotiveerder dan de andere spelers en was de eerste Baarnse speler die vrijdagavond won. Hij speelde op bord zeven zijn favoriete opening (c4), maar zijn jeugdige tegenstander bleek deze ook erg goed te kennen. Na het afruilen van enkele pionnen kwam van Brummelen onder druk. Hij liet zich echter niet van de wijs brengen en offerde twee pionnen voor een tegenaanval op de koning. Door een goede combinatie kon van Brummelen een toren winnen. Zijn tegenstander gaf het hierna op.


Op het naastgelegen bord zes was ook de partij van Daan Lensink vroeg op de avond beslist. De invaller van Baar speelde tegen een goede tegenstander en verloor.


Marco Meijer zette zijn indrukwekkende zegereeks aan het eerste bord voort door wederom te winnen. Hij heeft al zijn vijf partijen in het tweede gewonnen en viel ook als eens met succes in bij het eerste team van Baarn. Marco Meijer zette vrijdag in de opening zijn stukken klaar voor de aanval. Zijn tegenstander rokeerde niet, maar verraste met de opmars van een pion. Meijer hield het hoofd koel en opende het centrum zodat de zwarte koning op de tocht kwam te staan. Toen zijn tegenstander uiteindelijk toch rokeerde, kon Meijer het met een tactische combinatie afmaken.


Ook Michiel van Schaik speelt uitstekend dit jaar in de externe competitie. Op het vijfde bord kwam hij traditiegetrouw in hevige tijdnood. Het lijkt echter wel of deze druk het beste in hem boven brengt. Met nog seconden op de klok tot de tijdcontrole bij de 40ste zet bracht hij zichzelf in een gewonnen positie.


Op de andere borden liep het minder goed. Ton Koekkoek en Rob Boss verloren. Koekkoek stond in het middenspel stond best goed, maar miste toen de beste voortzetting en belandde in een eindspel met beiden een toren en enkele pionnen. Zijn tegenstander bleek dit eindspel helaas beter onder de knie te hebben en won van Koekkoek.


Ook Werner Raudenbusch beleefde een moeilijke avond in Hoevelaken. In een Konings-Indische partij speelde zijn tegenstander wit agressief h4 en g4, waartegen Raudenbusch niet de beste verdediging vond en na 40 zetten ten onder ging.


Met een stand van 4-3 in het voordeel van Hoevelaken was alleen de partij van Peter van de Veer nog bezig. Hij had van het begin de aanval gezocht, maar was hiermee weinig opgeschoten. In zijn enthousiasme had hij zelfs pionverlies op zijn damevleugel toegestaan, waardoor zijn tegenstander promotiekansen dreigde te krijgen. Ook was de koningstelling verzwakt, doordat van de Veer ook zijn koningspionnen had ingezet voor zijn aanval. Zijn tegenstander deed van de Veer na het bereiken van de 4-3 stand voor Hoevelaken een remise-aanbod. Dit sloeg hij echter resoluut af:”dan verlies ik nog liever met 5-3, ik wil niet weer met 4½-3½ verliezen. Alleen aan 4-4 hebben we iets.” Van de Veer bleef in de tijdnoodfase spelen op de overwinning en slaagde erin alsnog de partij naar zich toe te trekken. Dit gebeurde zowel tot zijn eigen verbazing, die van zijn tegenstander en de andere aanwezigen. Zijn Hoevelakense opponent had namelijk meerdere grote kansen op de overwinning over het hoofd gezien als gevolg van de tijdsdruk. In een inmiddels verloren stelling was zijn tijd voorbij en kon van de Veer de winst claimen.


Met een beetje geluk kwam de 4-4 dus tot stand, waardoor het geluk in de confrontaties tussen Hoevelaken en Baarn nu weer gelijk is verdeeld. Baarn 2 speelt op vrijdag 17 februari de volgende wedstrijd. Tegenstander in het Brandpunt in Baarn is dan het sterke Oud Zuylen 4 uit Utrecht.
—Peter van de Veer