Extern, Volwassenen

Baarn 2 grijpt laatste strohalm

Het 2e team van de Baarnse Schaakvereniging ging afgelopen vrijdag voor zijn laatste kans en moest thuis aantreden tegen Vecht & Ommelanden 1 uit Loenen a/d Vecht. Zij stonden boven ons met 3 wedstrijdpunten, terwijl wij er nog maar 1 hadden. Bij winst zouden we gelijk komen, maar het was zaak dat we ook zoveel mogelijk bordpunten zouden  verzamelen om hen voorbij te streven.

Vanwege zijn topprestatie tegen Soest mocht Martijn Kruiswijk weer meedoen en we hadden ook het aanstormende jeugdtalent Menno Muller weten te strikken als invaller. Menno startte aan het 8e bord en had na een uur al een voorsprong met heel veel dreiging. Hij toverde mat in 1 op het bord, een mooi begin. Michiel ruilde aan bord 3 twee pionnen tegen een paard, maar had zijn tegenstander een opgejaagde koning bezorgd juist daar waar de 2 pionnen ontbraken. De rest ging toen nog redelijk gelijk op. Simon had op het eerste bord veel dreiging op een open a-lijn. Ja, en als wit dan lang gerokeerd heeft is dat niet zo prettig. Hij viel aan over beide flanken en hoe houd je hem dan tegen? Toch berustten beiden in remise. Te snel? Een grondige analyse zou dat moeten uitwijzen. We hadden de punten zo hard nodig. Op bord 6 rokeerde Ton kort met wit en hield dreiging met een dubbele aanval op h7, waardoor zijn tegenstander weinig bewegingsvrijheid had. Uiteindelijk wist hij een toren met paard en 5 pionnen over te houden tegen 2 paarden en evenveel pionnen. Een remise aanbod sloeg hij af, en terecht: weer een punt. Rob kwam aan bord 4 zwaar onder druk te staan, verloor een stuk met veel dreiging. Als dat maar goed afloopt, dachten we. Niet dus, helaas. Toen Michiel ook een half punt binnenhaalde was de stand 3-2 in ons voordeel met hele goede vooruitzichten voor Martijn aan bord 7, Rien aan bord 5 en Jan aan bord 2.

Martijn was de eerste die het volle punt binnenhaalde. Jan speelde heel gedegen en na een foutje stond hij ineens voor en moest hij het alleen nog afmaken. Rien had heel veel moeite, eigenlijk de hele wedstrijd, om zijn tegenstander van het lijf te houden. In het eindspel lukte het pas om zich daaraan te ontworstelen en een pion te pakken, maar hij moest heel goed opletten om niet mat te gaan op de 7e lijn. Schaak zetten en aanvallen was het devies. Hij dwong zijn tegenstander de torens te ruilen en aan het einde ook de dames. Dan is een pion meer voldoende voor de winst. Stand 5-2 voor Baarn. Het eerste doel was bereikt en het wachten was op het punt van Jan. Door een foutieve berekening ging Jan alsnog onderuit en bleef het bij 5-3 winst.

Helaas was dat niet voldoende om de tegenstander voorbij te streven op de ranglijst, allebei 3 wedstrijdpunten, zij 24 bordpunten en wij 23.

Het zal afhangen van de scores op de laatste wedstrijddag wie er van ons gaat degraderen.

Dank aan onze invallers die het uitstekend hebben gedaan.

Baarn 2 – Vecht & Ommelanden 1 5-3

1. S. van Voorthuizen - K. Lotte  0,5-0,5
2. J.Timmerman - H.J. Groenewoud  0-1
3. M. van Schaik - C.P. Sirag   0,5-0,5
4. R. Boss - A. van der Tol    0-1
5. M. van Brummelen - C. Davids  1-0
6. A.A. Koekkoek - T. Hoogendoorn 1-0
7. M.J.E. Kruiswijk - A. Kuijsten 1-0
8. M. Muller - H. Schipper     1-0

Op maandag 12 mei volgt de laatste uitwedstrijd tegen Houten 1 die zich al kampioen mag noemen.

Rien

1 comment

 1. Goed gedaan heren. Leuk verslag Rien!
  Hopelijk ook de laatste punten pakken en bidden dat het geen degradatie wordt 😉

Comments are closed.