2005

Baarn 2 begint goed aan het seizoen

Op maandagavond 24 oktober heeft het tweede achttal van de Baarnse Schaakvereniging met 7-1 gewonnen van Hoogland 3. Hiermee is het team het seizoen voortreffelijk begonnen. Vorig seizoen promoveerde het tweede team van Baarn van de derde klasse naar de tweede klasse. Dit seizoen moet het team zich proberen te handhaven in deze klasse.Ten opzichte van vorig seizoen zijn er twee wijzigingen in het team. Dik van Leeuwen (bord 1) en Robin van Kampen (bord 2) spelen dit jaar voor het eerste team van Baarn. Het team van Baarn 2 werd echter verstrekt met twee spelers, die vorig jaar nog meespeelden in het eerste team: Marco Meijer en Raudenbusch.

Terwijl schaken als binnensport meestal weinig last heeft van de weersomstandigheden, begon de wedstrijd in Hoogland toch een kwartier te laat. Door de regen kwamen de meeste spelers van de thuisclub namelijk pas na de aanvangstijd langzaam binnen druppelen.

Ton Koekkoek, spelend op het achtste bord kon als eerste op de avond de stukken weer in de doos opbergen. Hij kwam gedurende de partij positioneel steeds beter te staan. Dankzij een dubbele aanval van zijn loper op de dame en toren van zijn tegenstander wist hij de partij definitief te beslissen. Ook Ramses van Dijen behaalde een prima overwinning. In een spannende partij zette van Dijen een levensgevaarlijke aanval op met een loper en dame op de diagonaal a1-h8. Om mat te voorkomen moest zijn tegenstander een paard opgeven. Van Dijen verspeelde zijn materi├źle voorsprong niet meer en zette deze om in winst.

Peter van de Veer behaalde eveneens een overwinning. Hij kwam sterk uit de opening en zette zijn tegenstander onder druk. Hierdoor kon hij een pion veroveren. Daarna gaf hij het overwicht echter uit handen, kwam zelf onder hevige druk en moest secuur verdedigen om mat te voorkomen. Op het moment dat van de Veer iets onder de druk uit leek te komen, besloot zijn tegenstander hem maar gelijk aan de winst te helpen door een toren weg te geven. Michiel van Schaik zette Baarn op 4-0. Hij kwam in de opening een pion voor. Hij verbruikte vervolgens veel tijd, waardoor hij in grote tijdnood kwam. Voor de tijdcontrole moest hij nog elf zetten spelen in slechts vier minuten. Ondanks deze tijdnood zag hij kans tweede een pion te winnen. Nog voor de tijdcontrole zette hij een winnende aanval op.

Op het tweede bord speelde de nieuwe aanvoerder van Baarn 2, Werner Raudenbusch. In een konings-indische opening offerde zijn tegenstander pion om in een betere stelling terecht te komen. In de tijdnoodfase won hij deze pion terug, waarna beide spelers een vrijpion hadden. Zijn tegenstander kon echter eerder promoveren en tegelijk schaak geven. Hierna was het een koud kunstje om de pion van Raudenbusch te slaan voordat deze kon promoveren.

Ook Marco Meijer wist te winnen. Hoewel zijn tegenstander het hem in een eindspel van twee torens tegen een paard en een loper niet makkelijk maakte, bleek de materiele voorsprong van Meijer uiteindelijk voldoende voor de winst.

Hoewel de partijen van Rob Boss en Rien van Brummelen op remise leken af te stevenen, pakten beide spelers in de slotfase van de partij alsnog de winst. Boss probeerde in een remisestelling alsnog een de winst te forceren en dreigde zijn tegenstander mat te zetten. Deze kon echter remise afdwingen door Boss schaak te bleven geven. Net als zijn tegenstander lijkt Boss eeuwig te kunnen blijven schaak zetten, geeft hij plotseling zijn dame weg en geeft hierna meteen op.

Ook de partij van Rien van Brummelen lijkt niet anders te kunnen eindigen dan remise. Hoewel zijn tegenstander een materieel overwicht heeft, kan hij de aanval niet openen zonder zelf in de problemen te raken. Dit doet hij echter wel. Van Brummelen slaat genadeloos toe en zet met nog slechts seconden op de klok een winnende aanval op. De partij kent een merkwaardig einde. Ook zijn tegenstander is inmiddels in ernstige tijdnood en ziet een schaakje van van Brummelen over het hoofd. Vervolgens slaat van Brummelen de koning van de tegenstander van het bord. Beide spelers weten niet dat dit eigenlijk helemaal niet mag en de tegenstander van Rien van Brummelen geeft meteen op.

Uiterst content keren de Baarnaars huiswaarts met de eerste overwinning van het seizoen. Op vrijdag 18 november speelt het tweede van Baarn de volgende wedstrijd. Doorn Driebergen 2, dat ook haar eerste wedstrijd won, is dan de tegenstander in het Brandpunt in Baarn.

—Peter van de Veer