Extern

Baarn 1 volledig veilig

Baarn 1 volledig veilig

 

21 April speelde Baarn 1 de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen BSG. Na in het begin van het seizoen verloren te hebben van de toppers van de groep en daarna gewonnen te hebben van de lager geklasseerde teams stond Baarn voorafgaand aan de wedstrijd in de middenmoot zonder nog bang te hoeven zijn voor degradatie, maar ook zonder kansen om nog te promoveren. Ook BSG speelt in de middenmoot mee dit seizoen en had voorafgaand aan de wedstrijd één punt minder verzameld. Ondanks dat er dus voor beide teams niet veel op het spel stond werd de wedstrijd door de teamleiders wel serieus genomen en de beste spelers werden opgetrommeld om hun opwachting te maken.
Op de avond zelf waren er wel wat personele problemen. Toen rond 19.30 de opstellingen van beide teams ingevuld werden waren sommige spelers nog niet aanwezig. Dat gebeurt wel vaker, omdat spelers vanuit het hele land komen om hun wedstrijdje te komen spelen voor Baarn en de reistijd soms nogal nauw komt. Yehuda had aan het eind van de middag al gebeld om te melden dat hij een half uur te laat zou zijn en de andere nog niet aanwezige spelers werden ook opgeschreven in de verwachting dat die nog wel binnen zouden komen. Echter toen Geertièn rond 19.45 nog steeds niet aanwezig was ontstond er toch de vraag of hij nog wel zou komen. Het telefoontje van de teamleider kwam als een verrassing voor Geertièn, omdat hij vergeten was om in zijn agenda te zetten dat hij moest spelen. Gelukkig speelden we thuis en kon Mario snel als vervanger gevonden. Na deze wat rommelige start konden we de partijen beginnen.

Yme en Pascal spelen dit jaar verdeeld op bord 1 en 2, omdat de vorige jaren tegenstanders vaak zwaar voorbereid bleken te zijn en dan vaak voor een variant hadden gekozen om remise af te dwingen. Voor deze wedstrijd werd gekozen om Yme op bord 1 te zetten. Yme komt uit Bussum en mocht spelen tegen de vader van een jeugdvriend. Na een opening waar niet zo veel gebeurde besloot zijn tegenstander om alle zware stukken af te ruilen en remise aan te bieden. Yme had echter gezien dat het eindspel dat ontstond iets beter voor hem stond doordat hij een betere pionnenstructuur had en sloeg het aanbod daarom af. In het eindspel voerde hij de druk beetje bij beetje op en door een paar kleine foutjes van zijn tegenstander kon hij zijn voordeel steeds verder uitbreiden. Toen het lukte om op de Damevleugel een extra verzwakking te creëren werd het te moeilijk voor zijn tegenstander en kon Yme afwikkelen naar een gewonnen eindspel.

Pascal had al vaker gespeeld tegen zijn tegenstander en wist dat die met zwart de Sveshnikov speelt. Omdat hij daar niet zo’n zin in had besloot hij een zijvariant te spelen. Zijn tegenstander kende deze variant echter ook goed en na de opening was de partij daardoor ongeveer in evenwicht. Toen begon zijn tegenstander echter aan een plan, waarbij zijn Paard de route g8, e7, c6, e5, g4, f6, d7, b6, c8 aflegde. Terwijl zijn tegenstander daarmee bezig was kon Pascal zijn stukken beter neerzetten en daarna afdwingen dat hij een gewonnen eindspel inging. Het leek uit te draaien op een lang eindspel, maar toen Pascal opeens een doorbraakmotief op de Damevleugel zag was het snel over.

Zoals gezegd moest Yehuda met 20 minuten minder op de klok beginnen. Hij kreeg echter wel een bekende opening op het bord en toen zijn tegenstander zijn stukken onhandig neerzette kon hij het loperpaar veroveren. De druk die dat opleverde zorgde ervoor dat hij een kwaliteit won, waarna het snel gedaan leek te zijn. Yehuda blunderde echter de kwaliteit terug, maar hield wel het voordeel van het loperpaar en een betere pionnenstructuur. Dit was in het eindspel genoeg om de partij toch nog naar zich toe te trekken.

Op het vierde bord speelde Marco zijn vertrouwde damepionopening. Na een vrij rustige opening kon hij de druk opvoeren op zijn tegenstanders Koning. Dit zorgde ervoor dat hij een kwaliteit kon winnen, terwijl de druk gewoon aanhield. Na een foutje van zijn tegenstander kwamen zijn stukken binnen en was mat of groot materiaalverlies niet meer te voorkomen.

Kaspers tegenstander opende net als Marco met d4, waarop Kasper het agressieve Pf6 en daarna c5 speelt. Zijn tegenstander had echter geen zin om één van de scherpe hoofdvarianten te spelen, maar besloot er in plaats daarvan een meer positionele partij van de maken. Toen het Kasper lukte om een pion te winnen en af te wikkelen naar een Toreneindspel leek het er op dat hij ging winnen. Echter hij liet het toe dat zijn tegenstander een vrijpion kon creëren op de a-lijn, waardoor die opeens serieus tegenspel had. Kasper dacht dat het gevaar wel meeviel en bleef bij zijn eigen plan om te gaan promoveren. Toen hij een rekenfout maakte kon zijn tegenstander zijn Toren opeens offeren om daarna te promoveren, waarna de Dame genoeg bleek om Kasper tot overgaven te dwingen

Ed kreeg de Aljechin tegen zich gespeeld. Dit is een opening die je op hoog niveau niet veel ziet, omdat wit vaak snel een mooi centrum kan opzetten. Op clubniveau is het echter wel een vrij veel gespeelde opening, omdat het vaak wel tot leuke partijen leidt. Ed dacht de opening goed te kennen met wit en zette snel en met veel vertrouwen zijn opening op het bord. Waarschijnlijk een beetje geïntimideerd door dit zelfvertrouwen durfde zijn tegenstander niet de pion aan te nemen die Ed in de aanbieding deed. Wat beide spelers echter niet doorhadden was dat Ed zijn openingen door elkaar had gehaald en deze pion gewoon geslagen had kunnen worden. Toen zijn tegenstander dit niet gedaan had kon Ed een mooie stelling opzetten wat resulteerde in pionwinst. In eerdere partijen dit seizoen had Ed vaak ruzie met de klok wat soms resulteerde in mindere zetten. Deze partij lette hij goed op zijn tijd en had hij daardoor een comfortabele voorsprong op de klok. Ondanks dat Ed zijn pion voorsprong later weer moest inleveren kon hij wel de druk op de stelling houden. In tijdnood kon zijn tegenstander niet meer alles overzien en na een blunder won Ed een stuk en konden de stukken terug in de doos.

Na het late nieuws dat Geertièn niet mee kon spelen moest Mario opeens op het zevende bord plaatsnemen. Doordat hij zich hier niet op had kunnen voorbereiden en door de rumoerige zaal was het moeilijk voor hem om zich goed te focussen op de partij. Dit zorgde ervoor dat het na de opening al snel fout ging en de partij opgegeven kon worden.

Omdat Daan niet mee kon spelen werd Jan van te voren al gevraagd om in te vallen. Eerder dit seizoen had hij al gewonnen in de wedstrijd tegen HSG. Net als Ed kreeg Jan ook de Aljechin tegen zich. Een paar zetten later had hij dit omgezet naar een variant die leek op zijn favoriete Koningsgambiet. Na een paar foutjes kwam hij daarna wel slechter te staan en verloor twee pionnen snel na elkaar. Jan is echter een speler die in alle stellingen aanvalskansen kan ontwikkelen. De dreigingen die hij in de stelling bracht waren allemaal wel te pareren, maar het kostte zijn tegenstander wel steeds meer tijd om de stelling onder controle te houden. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat een dreiging tegen zijn Dame gemist werd, waarna Jan met een Dame meer geen moeite meer had om de partij uit te spelen naar mat.

Dit alles zorgde er dus voor dat Baarn een klinkende 6-2 overwinning boekte. Ondanks dat er in sommige partijen meer in had gezeten voor Bussum is de overwinning eigenlijk nooit echt in gevaar geweest. Door de overwinning is Baarn nu definitief veilig in de 1e klasse en zal de wedstrijd tegen Vegtlust tijdens de gezamenlijke slotronde op 18 mei in Utrecht enkel om de eer gespeeld gaan worden.

3 comments

  1. Hoi Yme, dank voor je mooie verslag. Je hebt mijn verhaaltje mooi omgebouwd 🙂 en toch de waarheid respecterend. Mooi hoor.

    Voor de geinteresseerden. Mijn ingezonden stuk was: “Ik kwam niet lekker uit de opening, verloor vervolgens een pion, later nog 1, stond totaal verloren, rommelde toch wat door en werd beloond met de dame van mijn tegenstander.
    Deze hoopte dat ik ook een fout zou maken en ging door tot dat hij schaakmat stond.”

Comments are closed.