Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarn 1 viertal knap gelijk

Baarn 1 viertal knap gelijk

Deels door een tactische opstelling behaalde het eerste viertal maandagavond in Loenen aan de Vecht tegen het eerste viertal van Vecht en Ommelanden een knap gelijkspel.

Rob Boss (1419), die de nog niet helemaal opgeknapte Martijn Kruiswijk als teamleider verving, speelde aan bord 1 tegen G. Jansen, met een rating van liefst 1740! Ton Koekkoek (1357) moest het op bord 2 opnemen tegen Kay Lotte (1594). Op bord 3 speelde Walter Schram (1547) tegen Kees Davids (1596) en Thur Breukers (1600) zat aan bord 4 tegenover Henk Groenewoud (1567). Vooraf leken de borden 1 en 2 het erg, zo niet te, zwaar te krijgen, maar konden onze borden 3 en 4 een enigszins gelijkwaardige tegenstander bestrijden.
Op bord 4 ging het al snel zoals gepland. Thur kwam na een Franse opening al snel een pion voor te staan. Omdat zijn opponent vervolgens vrij passief speelde, kon Thur super actief spel ontwikkelen. Dit leidde onder andere tot een gepende dame van zijn tegenstander en niet lang daarna kon Thur het eerste punt voor Baarn binnenhalen. Thur is op de weg terug!
Op bord 2 kwam Ton nog wel goed uit de opening, maar moest vervolgens veel energie steken in het verdedigen van zijn e5-pion. Hoewel Kay Lotte ook op zijn eigen e4-pion moest letten, kon hij toch makkelijker ontwikkelen. Uiteindelijk won Lotte een paard tegen een pion en kon toen naar hartenlust aanvallen. In het eindspel was dat stuk voorsprong beslissend. Tussenstand: 1-1.

Bord 2 nog volop in ‘gevecht’

In de strijd op bord 3 tussen Walter, met wit, en Kees Davids ontspon zich vanuit de Siciliaanse opening een spannende partij, die zich voornamelijk afspeelde rondom het gevecht om de c-lijn. Zwart dreigde hier toch ernstig zaken te gaan doen. Walter koos niet overal de beste verdediging, maar Kees Davids ook niet altijd de beste aanval. Nadat op de 34e zet een groots afruilfestival in gang werd gezet, had zwart weliswaar aan dat hele feest een pluspion overgehouden, maar was de stelling vrijwel in evenwicht. Maar het feest eindigde met een doffe dreun: zwart blunderde zijn toren weg. En daarmee kwam Baarn op een 2-1 voorsprong.
Bord 3 in beslissende fase

Rob speelde op bord 1 een heel goede en lange partij. Een paardvork kostte hem in het middenspel helaas een kwaliteit, maar in het eindspel – met voor beiden weinig tijd meer op de klok – hield hij lang knap stand. Remise leek lange tijd zelfs mogelijk, maar mede door een ver opgerukte pion wist Jansen toch de winst binnen te halen.
Iedereen al klaar en met een glas vol. Bord 1 echter nog vol met stukken.
Kort voor sluitingstijd
Deze partij eindigde – mede door de bijzondere klokken – pas om half twaalf! Bijzonder knap gespeeld van Rob tegen een tegenstander met zo’n groot ratingverschil. Jammer dat er net niet meer in zat, maar met een 2-2 eindstand mocht het viertal toch niet ontevreden zijn.

1 comment

Comments are closed.