Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Baarn 1 neemt revanche op De Rode Loper

Baarn 1 neemt revanche op De Rode Loper

Op 31 oktober 2014 moest het eerste team van de Baarnse Schaakvereniging tegen het Utrechtse De Rode Loper 2. Ondanks dat de spelers van Baarn 1 een hogere rating hebben, werd er verwacht dat het een moeilijke avond zou worden. Vorig jaar wonnen de Utrechters namelijk met 4,5 – 3,5. Maar gelukkig behaalden de Baarnaars dit jaar wel een overwinning: 5,5 – 2,5.

Dit seizoen heeft Baarn 1 een nieuwe teamleider, Kasper Wiegers, en deze zag dat Michiel van Schaik op bord 8 snel erg goed kwam te staan. Nadat Michiel mat dreigde en tegelijk de dame van zijn tegenstander aanviel, gaf de tegenstander na één uur spelen op.

Een uur later was ook Pascal Losekoot op bord 1 klaar met spelen. Pascal kwam in een opening terecht die hij niet goed kende. Maar zijn tegenstander miste een paar goede zetten en maakte een blunder. Hij offerde een stuk, maar dat bleek zo slecht te zijn dat Pascal mat in twee kon zetten. (zie diagram)

Wit speelde hier Lb5+??. Na axb5 Pxb5 zette zwartspeler Losekoot zijn tegenstander mat. Zie je hoe?
Wit speelde hier Lb5+??. Na axb5 Pxb5 zette zwartspeler Losekoot zijn tegenstander mat. Zie je hoe?

Baarn stond nu 2 – 0 voor.

Ondertussen stond Marco Meijer met zwart een stuk voor. Zijn tegenstander speelde Morragambiet, wat bekend staat als een hele actieve opening voor wit. Maar Marco deed er alles aan om dat te voorkomen en Marco kwam zelf zo actief en aanvallend te staan dat zijn tegenstander zijn paard moest offeren. Helaas voor hem hielp dat niet en kon Marco na drie uur de 3 – 0 voor Baarn aantekenen.

Yme Brantjes offerde geniaal op bord 3 een toren tegen drie pionnen kreeg hierdoor een aanval. Yme speelde het echter niet helemaal niet correct, maar zijn tegenstander speelde het gelukkig ook niet, waardoor Yme won. Het stond 4 – 0 en er was geen vuiltje aan de lucht.

Naast Yme zat Daan Lensink te strijden voor remise. Zijn tegenstander kreeg in de opening een thematische aanval op de koning van Daan. Daan moest verdedigen en hij hoopte op remise. Helaas miste hij een remise variant waarna de Utrechter het goed afmaakte. Eerste punt voor De Rode Loper, 4 – 1.

Er was een Franse opening gaande op bord 6. Voor iemand die geen Frans spreekt, kwam Kasper lekker te staan. De teamleider pakte een pion, wat achteraf door de computer als blunder gemarkeerd werd. Maar gelukkig was de tegenstander van Kasper geen computer en zo won Kasper niet veel later een tweede pion en het winnende punt: 5 – 1.

Baarn 1 tegen de Rode Loper 2
Ed Duister achter de zwarte stukken
Op het zevende bord had Ed Duister het na de opening erg zwaar. De tegenstander kreeg drie pionnen voor een stuk. Dit is vaak goed, maar nu was het toch in het voordeel van Ed. Het was een zware en lange partij, maar helaas zag Ed op het eind niet dat een pion die hij sloeg gedekt stond en hij moest even later opgeven. Het stond nu 5 – 2 met nog één partij te gaan.

Tot laat in de avond probeerde Ashley Krishnasing om nog een punt binnen te houden. Hij stond de hele partij iets beter, maar zijn tegenstander verdedigde goed. Ashley kon de winst niet vinden en moest genoegen nemen met remise.

Baarn 1 wint knap met 5,5 – 2,5 de eerste externe wedstrijd van het seizoen!

3 comments

Comments are closed.