Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Ashley Krishnasing ook bekerkampioen!

Ashley Krishnasing ook bekerkampioen!

Na eerder al het clubkampioenschap van de Baarnse Schaakvereniging te hebben behaald, won Ashley Krishnasing afgelopen vrijdag ook de A-beker. Een evenaring van zijn prestaties in 2007 en 2013 toen hij ook de dubbel pakte.

Foto’s: Henri Spijkerman

Schaakseizoen 2017-2018 is ten einde. Op de laatste clubavond werd bijna overal nog voor de eer gespeeld, maar de bekerfinale van de A-groep tussen Ashley Krishnasing en Jan Timmerman was een zinderend slot. Vanuit een Engelse opening zette Krishnasing druk tegen de zogenaamde Grand-Prix attack van zwart. Timmerman bleek te veel bezig met het consolideren van het centrum in plaats van de bekende vleugelaanval. Hierdoor kreeg Krishnasing een fijne afwikkeling naar een eindspel met ontwikkelingsvoorsprong, maar na een aantal onnauwkeurigheden greep Timmerman de kans om naar een gelijkwaardige stelling te spelen. Krishnasing kon toch wel druk blijven houden met zijn toren en paard tegen een verzwakte g-pion en de afgesneden koning van Timmerman. In tijdnood kon Timmerman het niet meer vinden en won Krishnasing beslissend teveel materiaal. Hiermee behield hij knap zijn ongeslagen status en werd hij, na 2007, 2012 en 2013, voor de 4e keer bekerwinnaar. En evenals in 2007 en 2013 pakte hij nu ook weer de ‘dubbel’. Een groot kampioen!

In de partij tussen Mario Lambrechts en Ed Duister bleef de witte koning van Lambrechts na meer dan 10 zetten theorie van de Caro-Kann-opening in het midden staan. Toen Duister het dreigende paard van Lambrechts op e5 afruilde, gevolgd door een kwaliteitsoffer was de winst voor Duister binnen.
Erik van Lier speelde met wit een koningsgambiet met verwisseling van zetten wat door Frits Kok geweigerd werd. Beide spelers misten in de opening tactische wendingen en daardoor gebeurden er onverwachte dingen. Toen het stof was neergedwarreld, stond Kok veel beter (een kwaliteit voor, en de koning van Van Lier stond voor zijn pionnen op d3). Het lukte Van Lier echter om zijn opgesloten stukken in het spel te krijgen, vooral omdat Kok inzette op het oprukken van zijn vrije h- en g pion. Dit plan zou geslaagd zijn ware het niet dat zwart een kolossale blunder maakte, waardoor wit een volle toren terugwon. Daarna waren alle zwarte dreigingen er uit. Tevreden met het resultaat bood Van Lier, in iets betere stand, remise aan; dat werd door Kok uiteraard geaccepteerd.
Voor Henri Spijkerman had het schaakseizoen nog wel langer mogen duren. Na een lange periode vol matjes, missers en vooral muizenissen speelde hij met wit tegen André van der Braak een uiterst agressieve slotpartij, waarbij hij zonder te rokeren door middel van de h-pion ten strijde trok. Van der Braak verdedigde niet secuur en werd in 20 zetten bruut overlopen.
Conrad Keijzer begon goed tegen Ton Koekkoek. Zijn pionnen beheersten al snel het centrum. Toen hij echter ‘vergat’ een pion te winnen, zag Koekkoek een mogelijkheid voor een scherpe uitval. Na dameruil leverde hem dat zelfs een volle loper op. Met een stuk meer speelde Koekkoek de partij geconcentreerd uit.

Uitslagen ronde 36:
Lambrechts – Duister	 	0−1
Van Lier – Kok		 	remise
Keijzer – Koekkoek	 	0−1
Spijkerman – Van der Braak 	1−0
Finale A-beker:
Krishnasing - Timmerman 	1−0

Eindstand aan kop:
Krishnasing 	1465
Duister 	1247
Timmerman 	1103
Kok 		979
Lambrechts 	941
Koekkoek 	838
Pelter	 	724
Spijkerman 	722
Kruiswijk 	717
Van Lier 	717

De volledige eindstand en andere cijfers van seizoen 2017-2018 zijn terug te vinden op www.baarnseschaakvereniging.nl