Intern, Uncategorized, Volwassenen

Ashley Krishnasing naar halve finale interne bekercompetitie

Ashley Krishnasing had met Pascal Losekoot een zware tegenstander geloot in de kwartfinale van de interne bekercompetitie.Maar uiteindelijk zegevierde hij wel. Conrad Keijzer kon zijn sterke serie geen vervolg geven, terwijl Thijs Michels weer wat heeft bijgeleerd en Ton Koekkoek eindelijk zijn eerste zege van 2012 boekte.

De grote speelzaal van De Leuning was afgelopen vrijdagavond met een opkomst van 18 schakers weliswaar niet vol, maar de 19e ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging kende enkele heftige en verrassende partijen. Zo moest Ashley Krishnasing het voor de interne bekercompetitie opnemen tegen clubkampioen Pascal Losekoot. Dat werd een lange en gelijkopgaande strijd. In het eindspel verspeelde Losekoot echter onder grote tijdsdruk een stuk en dus de partij. Krishnasing bereikt als eerste de halve finale van de bekercompetitie en gaat ook nog steeds fier aan kop in het klassement voor het clubkampioenschap. Een superseizoen in wording?

Daan Lensink is weer aan een sterk seizoen bezig, zowel intern als extern. Nu trof hij Ed Duister, of liever: nu trof Duister hem. Lensink weerlegde op de voor hem typische praktische en duidelijke wijze de Caro-Kann opening van Duister. Hij creëerde een open lijn en een vrijpion en deze combinatie bleek te veel voor de zwarte stelling, hetgeen Duister ook inzag. Lensink heeft een podiumplaats weer in zicht.

Eindelijk verlies en winst

Conrad Keijzer was al lange tijd ongeslagen, maar kon zijn goede serie afgelopen vrijdag niet vervolgen. Door een listige combinatie van opponent Rien van Brummelen kwam hij al vroeg in het middenspel een stuk achter. Het duurde nog heel lang voordat Van Brummelen de toch weer sterk spelende Keijzer op de knieën dwong.

Ton Koekkoek wist daarentegen eindelijk zijn eerste overwinning van het jaar 2012 binnen te halen. Tegenstander Johan Vermulst liep al snel tegen een pionnenachterstand aan en toen hij in het middenspel ook nog een stuk achterkwam, was het een gelopen koers. Koekkoek moest nog wel oppassen voor eeuwig schaak, maar ook dat kon hij weerleggen.

Bert van Klingeren kroop door het oog van de naald in zijn partij tegen jeugdlid Mees Heeringa. De jeugdspeler had Van Klingeren helemaal in de tang en had een heel sterke aanval, waarbij Van Klingeren bijna geen kant meer op kon. Toch vond Van Klingeren de enige goede zet. Dat bleek zo’n sterke zet, dat de partij helemaal kantelde in het voordeel van laatstgenoemde.

Twee andere jeugdleden zorgden voor de langste partij van de avond. Dat is best bijzonder, want jeugdspelers spelen doorgaans snel. Dat geldt trouwens allang niet meer voor Geertièn de Vries, die al langer bij de senioren meespeelt en heel vaak in tijdnood komt. Voor tegenstander Freek Beekhuis is het wel een uitzondering om erg lange partijen te spelen. Dit keer dacht hij wel wat langer na dan gebruikelijk en kwam best sterk te staan. In het eindspel had hij liefst twee pionnen voorsprong. Hoewel De Vries goed tegensputterde en een pion terug won, leek Beekhuis de sterkste papieren te hebben met een ver doorgeschoven pion. Promotie van die pion leek echter geen eenvoudige opgaaf en hij besloot het remiseaanbod van De Vries toch maar te accepteren. Er werd nog lang nagepraat over de vraag wie daar nu het gelukkigst mee moest zijn.

Ger Oldekamp en Jan Timmerman speelden lang een gelijkopgaande open partij. Toen Oldekamp echter een paard aan de rand van het bord zette, gaf hij onbedoeld iets te veel ruimte aan Timmerman. Daar wist deze goed en beslissend gebruik van te maken.

Scherp openingsspel

Thijs Michels kreeg een zogenaamd tegengesteld gambiet in de opening gepresenteerd door Erik van Lier. Bij deze opening – bij insiders bekend als de Blackmar-Diemer – hoort een scherp gambiet voor zwart. Thijs Michels had die opening in het begin van dit seizoen al op het bord gehad tegen Werner Raudenbusch en had er toen vreselijk mee verloren in 11 zetten. Michels had daar klaarblijkelijk genoeg van geleerd, want ditmaal weerlegde hij het gambiet en won overtuigend.

In de partij Meijer – Spijkerman probeerde laatstgenoemde het eveneens met een scherpe opening, maar Marco Meijer weerlegde het zogenaamde Fajarowicz-gambiet van Henri Spijkerman op een degelijke en onverschrokken wijze. Zwart keek al na luttele zetten naar een ruïne van een stelling en mocht blij zijn dat hij het nog 20 zetten wist vol te houden

Alle uitslagen ronde 19:

Lensink – Duister                     1-0

Meijer – Spijkerman                1-0

Heeringa – Van Klingeren    0-1

Beekhuis – De Vries                remise

Oldekamp – Timmerman      0-1

Van Brummelen – Keijzer    1-0

Vermulst – Koekkoek            0-1

Michels – Van Lier                  1-0

Beker, 3e ronde:

Krishnasing – Losekoot        1-0

2 comments

Comments are closed.