Intern, Volwassenen

Ashley Krishnasing gaat als leider de vakantie in bij schaakcompetitie

Aan het begin van de avond werden de partijen even onderbroken. Aangezien clublid Rien van Brummelen met zijn spel Jadmaxx volgende week het oudjaarstoernooi zal sponseren, moest er even een mooie foto gemaakt worden. De rest van de avond besloot Rien het tegen Jos Wolterse dan ook rustig aan te doen en ze kwamen in een gesloten stelling terecht. Vechtlust had hij wel, want een remise-aanbod werd afgeslagen. Later bleek dit terecht, want Rien won de partij.

26 december 2011 — Ronde 12 – Door Daan Lensink

Minder rustig speelden Martijn Kruiswijk en Milo Kleynjan waarin Martijn met de witte stukken Milo behendig van het bord aftikte. Zodra je éénmaal een stuk achter staat is het moeilijk de partij nog te handhaven. Dat bleek voor Freek Beekhuis echter niet het geval. Hij knokte zich tegen Rienk Andriessen gewoon terug en hoewel Rienk het initiatief in de stelling bleef houden, durfde hij het uiteindelijk niet meer aan om door te spelen. Remise is een uitslag waar beide spelers tevreden mee waren.

Door wat onvolkomenheden in de indeling had Pascal Losekoot geen tegenstander. Hij besloot dit ludiek op te lossen door gewoon een bord neer te zetten en te spelen tegen iedereen die maar een zet wilde doen. Af en toe liep er eens iemand langs of kwam er een kleine discussie op gang bij het bord van Pascal. Met de witte stukken wist Pascal uiteindelijk te bewijzen dat hij de titel van clubkampioen waardig is en zelfs de hele club aankon, ook omdat de zetten van het zwarte kamp soms wat onsamenhangend waren.

De partijen van Yme Brantjes tegen Kasper Wiegers en Henri Spijkerman tegen de leider in de kerstvakantie Ashley Krishnasing openden allebei met een konings-indisch. Van Kasper mag je vertrouwen dat hij zich niet aan de standaardideeën houdt en hij ging dan ook een variant in met de zet c5. Een stukoffer past dan ook bij de stelling, maar bleek uiteindelijk niet voldoende voor een resultaat. Ashley maakte het zich beter af tegen Henri en wist wel met de zwarte stukken een punt te behalen en blijft daarmee koploper.

De bekerpartij van Vincent Pandelaar tegen Rob Boss kende een pionnenstorm van Vincent. Hoewel Rob lang stand wist te houden kostte dit hem uiteindelijk de kop. Ook bij Bert van Klingeren tegen Erik van Lier was de koningsstelling het probleem. Bert zag zijn kans om binnen te komen op de g-lijn en er was weinig wat Erik kon doen.

Johan Vermulst en Paul Evers leken lange tijd in evenwicht ondanks alle open lijnen. Toch wist Paul Evers zich het punt toe te eigenen. Een andere bekerpartij tussen Geertièn de Vries en Jan Overbeek had beter kunnen gaan voor de eerste. Misschien zat er ergens remise in de stelling, maar deze was moeilijker dan hij leek en Jan wist te winnen.

Ed Duister vergiste zich in de ideeën van de opening en gaf daardoor al snel een belangrijke diagonaal uit handen. Lensink maakte hier dankbaar gebruik van en hoewel de partij nog lang werd doorgespeeld, was deze eigenlijk al besloten na het winnen van twee pionnen. Bij Conrad Keijzer tegen Wim van Teutem ging de strijd om een pion. Conrad bewees uiteindelijk dat hij zwak was en kwam een pion voor te staan.

Tussenstand na de 12e ronde — Stand

1       Krishnasing    548
2       Brantjes       430
3       Losekoot       405
4       Overbeek       340
5       Lensink         320
6       Meijer         307
7       Spijkerman     298
8       Wiegers        275
9       Boss           271
10      V Brummelen     267