2006

Arthur Vlug heeft beste papieren

Met nog één ronde te spelen in de tweede cyclus van de interne schaakcompetitie heeft Arthur Vlug de beste papieren om deze periode te winnen. Vrijdag versloeg hij zelf koploper Jan Overbeek, terwijl medekoploper Daan Lensink verloor op bord 1 van het tweede achttal (3-5 verlies tegen Hoevelaken). Aangezien Pascal Losekoot remise speelde tegen Simon van Voorthuizen, kon alleen Ashley Krishnasing de afstand gelijk houden. Een verbetering van zijn vijfde plaats zat er echter niet in.Arthur Vlug en Jan Overbeek kozen voor een ongebruikelijke opening. Nadat de nodige stukken geruild waren, probeerde Overbeek de witte koning onder vuur te nemen met dame en loper, maar zij hadden niet genoeg stootkracht. Vlug nam de aanval over en toen was het gelijk bekeken. Pascal Losekoot kwam tegen Simon van Voorthuizen niet verder dan remise. Een pionoffer van Losekoot leverde wel initiatief op, maar een plan was niet heel duidelijk te maken en Van Voorthuizen had ook gevaarlijke tegenkansen. Ashley Krishnasing bereikte tegen Rienk Andriessen langzamer maar zeker steeds meer voordeel en dat was ruim voldoende voor de winst.

Werner Raudenbusch dacht de pion die hij gaf wel weer terug te winnen, maar dat liet Marco Meijer niet gebeuren. Onder druk van een dreigende koningsaanval verloor Raudenbusch nog meer materiaal en dus de wedstrijd. Vincent Pandelaar kwam veel beter uit de opening dan Bert van Klingeren. De verwikkelingen kostten zelfs een toren, wat het sein was om op te geven. Dat gold ook voor Wim van Teutem in zijn partij tegen Kasper Wiegers. Hier werden echter heel wat meer zetten gespeeld. "Je hebt het netjes gedaan, " complimenteerde de bijna zeven maal oudere Van Teutem zijn jonge tegenstander. Johan Vermulst liet zien dat hij schaaktechnisch een maatje groter is dan George van Tent en schaakte zich opnieuw de top tien binnen.

Vaders
De strijd tussen Jeroen de Mon en Thijs Michels was er één tussen twee vaders van jeugdleden die dit seizoen het voorbeeld van hun zoon gevolgd hebben en ook lid geworden zijn van de Baarnse Schaakvereniging. Michels is een paar maanden langer lid; of hij daardoor ook meer ervaring heeft, is niet duidelijk. Wel wist hij de partij naar zich toe te trekken. De partij tussen Ger Oldekamp en Reinier Schaap ging lange tijd gelijk op. Schaap stelde dan ook remise voor, maar Oldekamp zag nog een kans omdat zijn dame en paard actiever door de pionnenstelling konden lopen. Dat bleek te kloppen, en toen Schaap nog een handje hielp was het plotseling afgelopen. Mevrouw Ensink kon ook weer eens een overwinning bijschrijven op haar conto. Gedecideerd dirigeerde ze al haar pionnen naar voren, ondersteund door de andere stukken. Peter Vegter kon niet voorkomen dat deze stukken zijn stelling binnenkwamen en zelfs zijn koning mat zette.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Vlug -Overbeek     	1-0
Losekoot -Van Voorthuizen 	remise
Krishnasing -Andriessen 	1-0
Pandelaar -Van Klingeren 	1-0
Vermulst -Van Tent   	1-0
Raudenbusch -Meijer   	0-1
J. de Mon -T. Michels  	0-1
Oldekamp -Schaap    	1-0
Van Teutem -Wiegers   	0-1
Vegter -Ensink     	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Vlug     	93
2. Lensink   	88
3. Overbeek   	85
4. Losekoot   	85
5. Krishnasing  	84
6. Pandelaar  	76
7. Van Brummelen	74
8. Van Voorthuizen	72
9. Van Kampen  	72
10. Vermulst  	71
11. Van de Veer 	71

De laatste ronde van de tweede cyclus wordt aanstaande vrijdag gespeeld. Vanaf 19.45 uur beginnen de partijen in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a te Baarn. De jeugd begint al een uur eerder met de lessen en de competitie. Meer informatie is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij de secretaris Jan Overbeek, telefoon 5421504, of de jeugdleider Pascal Losekoot, telefoon 6012745.—Marco Meijer