Intern, Volwassenen

Anatomie van het schaakleven

DSCN5029
31 mei 2013: testen in Rode Kruisgebouw


Noodgedwongen op zoek naar een nieuwe speellocatie speelde de Baarnse Schaakvereniging afgelopen vrijdag als test een interne competitieronde in het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat. Zowel jonge als oudere schakers vergaapten zich aan de nieuwe schaakomgeving met fraaie platen van de anatomie van het menselijk lichaam. Het bracht sommige schakers veel inspiratie. Opvallend was wel dat Werner Raudenbusch gewoon doorging met jonge toptien spelers verslaan, terwijl het Henri Spijkerman weer niet lukte Ashley Krishnasing te verslaan.

Werner Raudenbusch (79) behoort tot de oudste leden van de Baarnse Schaakvereniging, maar lijkt aan zijn tweede, misschien wel derde, schaakjeugd bezig. Oudere spelers nemen vaak wat gas terug en nemen dan al snel genoegen met remise, waarschijnlijk om verlies door verminderde concentratie bij een lange partij te voorkomen. Zo ook Raudenbusch. Tot vorige week. Toen ging hij door en versloeg het hooggeklasseerde jeugdlid Yme Brantjes (19) knap. In de nieuwe omgeving van het Rode Kruisgebouw voelde Raudenbusch zich weer als een vis in het water. Weer tegen een hooggeklasseerd jeugdlid spelend liet hij zich niet van de wijs brengen, terwijl Kasper Wiegers (19) blijkbaar toch wat geïmponeerd was door de nieuwe omgeving. De mooie platen aan de wand in de grote zaal van het Rode Kruisgebouw toonden opzichtig alle organen en systemen van het menselijk lichaam. Zelfs een ziekenhuisbed ontbrak niet in de zaal. Daar had Wiegers wel even op willen uitrusten, want Raudenbusch speelde een dijk van een partij tegen hem. Na de opening had hij een pion geofferd, maar kreeg daardoor een snellere ontwikkeling van zijn stukken. Wiegers moest verdedigen, maar Raudenbusch bouwde zijn aanval sterk op en won een kwaliteit. Raudenbusch hoefde niet te rusten, maar zette door en Wiegers moest opgeven. Het wordt vaker gezegd, maar Raudenbusch bewijst het: je bent nooit te oud om te schaken!

Halve finale beker

Henri Spijkerman had al drie keer dit seizoen tegen Ashley Krishnasing gespeeld. Vrijdagavond werd de vierde keer, want in de halve finale van de interne bekerstrijd waren ze weer aan elkaar gekoppeld. De voorgaande edities waren allemaal in het voordeel van Krishnasing besloten. Ook dit keer lukte het Spijkerman niet, die het bovendien niet trof dat hij een super gemotiveerde voor het clubkampioenschap strijdende Krishnasing tegenover zich had. Het werd een lange en spannende partij, maar Krishnasing gaf het niet uit handen en bereikte als eerste de finale van de beker. Daarin treft hij Pascal Losekoot of Vincent Pandelaar, die dat onderling nog moeten uitmaken.

Testavond Rode Kruisgebouw
Interne strijd

Door de winst van Krishnasing versterkte hij zijn koppositie in het klassement weer ten opzichte van Losekoot, die niet verder kwam dan remise tegen Daan Lensink. Hoewel laatstgenoemde best trots kan zijn op dat resultaat werd hij in het klassement weer verstoten van de derde plaats door Yme Brantjes, die zijn verlies van vorige week weer goedmaakte door nu Marco Meijer te verslaan. Ton Koekkoek klopte aan de deur van de toptien, maar moest het nu bewijzen tegen een echte toptienspeler. Hij trof Ed Duister en speelde een redelijke partij tegen hem, maar hij was toch niet opgewassen tegen de Benkö-variant die de zwartspeler hem voorschotelde. Thur Breukers versloeg Rob Boss en lijkt weer op weg naar de toptien, terwijl Boss verder zakt in de rangschikking. Rien van Brummelen liet vorige week tegen hoogvlieger Vincent Pandelaar al weer een stijgende lijn in zijn spel zien. Tegen Mees Heeringa zette hij die lijn door. Met een torenoffer creëerde hij een allesbeslissende aanval met dame en twee paarden op de koning van Heeringa. Walter Schram nam revanche voor een eerdere nederlaag tegen Ger Oldekamp. Die revanche zat er voor Martijn Kruiswijk tegen Thijs Michels niet in. Na een erg spannende en lange partij trok Michels voor de derde keer dit seizoen aan het langste eind.

Erik van Lier nam het op tegen mede-viertalspeler Tijs Aarsen. Dat werd een mooie partij, waarbij Van Liers ervaring toch de doorslag gaf.

Tot slot de partij die de boeken ingaat als de eerste partij die in het Rode Kruisgebouw beslist werd. Isaäc Schipper verloor al snel een centrumpion en Eble Mink profiteerde daar optimaal van. Er ging nog een pion verloren en reeds na een uur kon Mink deze ‘historische partij’ op zijn naam schrijven.

DSCN5033
Een lachende Eble Mink boekte de eerste zege


Vrijdag worden de ervaringen van deze speelronde geëvalueerd tijdens een buitengewone ledenvergadering van de schaakvereniging, die om 19.45 uur start. Aansluitend wordt ronde 33 van de interne competitie gespeeld. Gewoon in de vertrouwde omgeving van De Leuning, Oranjestraat 8 in Baarn.

Uitslagen ronde 32:

Losekoot – Lensink                   remise
Brantjes – Meijer                        1-0
Wiegers – Raudenbusch          0-1
Koekkoek – Duister                   0-1
Breukers – Boss                           1-0
Van Brummelen – Heeringa   1-0
Schram – Oldekamp                  1-0
Michels – Kruiswijk                   1-0
Schipper – Mink                         0-1
Van Lier – Aarsen                     1-0
Beker, halve finale:
Krishnasing – Spijkerman      1-0

4 comments

  1. Mij was het allemaal niet zo opgevallen, al die anatomische lessen. Ik ben al bij zoveel schaakverenigingen geweest met botten, dieren- en vlinderverzamelingen, ik vond dit nog wel meevallen. Een leuk verslag trouwens!

    Ik kan nog aanvullen dat Daan goed speelde (verdedigde), hij miste wellicht één kans op een goede stelling in het toreneindspel. Het zou best wel eens zijn eerste remise in een interne partij kunnen zijn geweest, maar dat weet ik niet zeker.

    De derde jeugd van Werner is ook opvallend!

  2. Prachtverslag Ton! En wat een spanning in de interne competitie inmiddels, niet te harden…. 😉

  3. Goed verslag hoor voor zo’n dubbele avond; en competitie en een nieuwe locatie. De tweede zege van Werner op rij ..ik begin me zorgen te maken!

  4. Mooi verslag weer! Dat is makkelijk op te zoeken Pascal. Als we de stand bekijken zien we dat Daan in de 27e ronde tegen Ashley remise speelde. Raudenbusch biedt nog wel remise aan, ik nam het alleen niet aan, waarna ik drie zetten op rij blunderde.

Comments are closed.