Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Achtervolgers krijgen Duister nog niet in zicht

Achtervolgers krijgen Duister nog niet in zicht

In de 20ste ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging moest beoogd clubkampioen Ed Duister wegens ziekte verstek laten gaan. Dit gaf achtervolgers Olthof en Burger de kans iets van hun enorme achterstand af te knabbelen en zij slaagden beiden daarin, zij het in het geval van Burger met het nodige ‘schaakgeluk’. Desondanks mag er voorlopig van worden uitgegaan dat Duister opnieuw zal worden gekroond tot clubkampioen, mits hem rampen blijven bespaard.

Schram – Timmerman 1-0
Door een ambitieuze Siciliaanse opzet was de intentie van Jan Timmerman duidelijk: winnen. Na een vroege uitbraak op d5 kwam hij al snel beter te staan. Walter Schram speelde zonder duidelijk plan en leek tevreden te zijn met een remise. Maar na 40 zetten gebeurde iets wat Timmerman dit seizoen al eerder overkwam; hij dacht een pion te winnen die zwaar vergiftigd bleek. Schram maakte het tot zijn eigen verbazing binnen enkele zetten uit en zette Timmerman mat. Door deze overwinning neemt Schram de vierde plaats op de ranglijst in, ook hij mag inmiddels tot de achtervolgers van Duister worden gerekend.

Spijkerman – Olthof 0-1
Dirk Jan Olthof versloeg met de zwarte stukken Henri Spijkerman en consolideerde daarmee zijn tweede plaats. Het was een mooie, erg taaie partij waarin wit lange tijd meer ruimte had. Zwarts ontwikkeling bleef iets achter, maar in het middenspel kreeg Olthof een penning met paard op de twee torens van Spijkerman en won de kwaliteit. Wit probeerde nog van alles om iets te forceren, maar zwart tikte het rustig uit.

Breukers – Bijleveld 1-0
Bijleveld met zwart koos voor een ongebruikelijke opening. Wit kwam wat aanvallender te staan en er ontstond een gecompliceerde aanval waaronder de verdediging van zwart uiteindelijk bezweek.

Kruiswijk – Kok 1-0
Frits Kok speelde met zwart de Berlijnse verdediging in het Spaans en zette direct een koningsaanval in. Kruiswijk wist ternauwernood te keepen. De pionformatie van Kruiswijk maakte de loper van Kok inactief. Twee torens op de e-lijn, een paard op een sterk veld en de dame die de stelling van zwart binnendrong bleken fataal voor Kok.

Krijnen – Vermulst 1-0
Johan Vermulst met zwart werd verrast door de onorthodoxe opening die Christian Krijnen uit zijn mouw schudde en behandelde vervolgens de agressieve opstoot van wits h-pion niet goed. Het gevolg was een mat in 18 zetten na ruim een half uur spelen. Ook in het schaken kan het verkeren.

Keijzer – Willemsen 1/2-1/2
In de opening wist zwart maar liefst twee dubbelpionnen bij wit te bewerkstelligen. Dat resulteerde in pionwinst. Daarna liep het spel echter volledig vast en uiteindelijk besloten de spelers tot remise.

Lambrechts – Burger 0-1
Rogier Burger behield door een overwinning op Mario Lambrechts zijn derde plaats. Maar het zat hem, zoals wel vaker dit seizoen overigens, erg mee. Lambrechts zette een aanval op tegen de nog niet gerokeerde koning van Burger en deze verloor een paard op d7. Maar in plaats van dit voordeel uit te buiten gaf Lambrechts Burger de kans het materiaalverschil terug te brengen tot een kwaliteit en te gaan dreigen met promotie van een pion. Lambrechts forceerde en kreeg zelfs nog de kous op de kop, in plaats van remise werd het mat.

Van de Braak – Van Lier 0-1
In de kwartfinale van de bekercompetitie troffen André van de Braak en Erik van Lier elkaar (zie foto boven). Zwarts Siciliaan werd beantwoord door wit met de Grand Prix attack. Wit streefde naar een aanval op de f-lijn maar zwart ving dit goed op. Toen zwart eenmaal (laat) gerokeerd had was er weinig meer aan de hand. Vlak daarna beging wit een onzorgvuldigheid waardoor hij gedwongen moest afruilen naar een kwaliteit minder. Van Lier speelde het bekwaam uit en bereikte hiermee de halve finale van de beker.

Uitslagen ronde 20:
Schram – Timmerman 1−0
Spijkerman – Olthof 0−1
Breukers – Bijleveld 1−0
Kruiswijk – Kok 1−0
Krijnen – Vermulst 1−0
Keijzer – Willemsen ½−½
Lambrechts – Burger 0-1
Van de Braak – Van Lier 0-1 (beker)

Stand aan kop:
1. Duister 815
2. Olthof 640
3. Burger 627
4. Schram 591
5. Breukers 566
6. Timmerman 560
7. Spijkerman 502
8. Kruiswijk 457
9. Koekkoek 423
10. Lambrechts 420

1 comment

Comments are closed.